Velemajstor Ivan Ivanišević pobjednik 12. Memorijalnog šahovskog turnira “Anto Markanović”

naslov ah

Jučer je u restoranu California na Brankovićima, u organizaciji šahovskog kluba “Žepče” održan 12. Memorijalni šahovski turnir Anto Markanović.

Jučerašnji turnir je okupio veliki broj natjecatelja iz BiH i regije, ukupno 44 od kojih je bilo 10 natjecatelja iz Srbije i 1 iz Crne Gore.

Među četrdeset četiri sudionika koji su se natjecali na turniru bilo je 9 velemajstora, 5 internacionalnih majstora i 5 FIDE majstora a titulu najboljeg igrača ponio je velemajstor Ivan Ivanišević iz Beograda.

Na samom početku nazočne je pozdravio predsjednik šahovoskog kluba Žepče Ivica Penić koji je izrazio zadovoljstvo što ovaj turnir svake godine postaje sve bolji i da se nada da će tako i nastaviti. Penić se kratko osvrnuo i na šahovski klub Žepče naglasivši da će raditi u pravcu osvješćivanja mladih o značaju i ljepoti ove igre te da će odgojiti nove velemajstore.

Svim nazočnim nešto više o čovjeku u čiji spomen se ovaj turnir organizira, pokojnom Anti Markanoviću, kazao je predsjednik organizacijskog odbora turnira Vijekoslav Sarajlić. Vijekoslav je ukazao na ljubav prema šahu pokojnog Ante i to kakv je čovjek bio. Anto nikad nije stavljao sebe na prvo mijesto, živio je za svoju obitelj, uvijek je imao osjećaj za ljude i uvijek je bio spreman pomoći i izaći u susret svima, kazao je Vjekoslav. A koliko je velik čovjek bio pokojni Anto pokazuje i ovaj turnir koji svake godine okuplja veliki broj kako amaterskih tako i profesionalnih šahista.

12. Memeorijalni šahovski turnir Anto Markanović službeno je otvoren povlačenjem prvog poteza na šahovskoj ploči supruge pokojnog Ante, Dijane Markanović i velemajstora Miloša Perunovića. Turnir je započeo u 10:00 sati a u vrijeme pauze delegacija turnira posjetila je mjesno groblje i položila cvijeće na grob Ante Markanovića. Nakon što je okončano svih 9. kola dodjeljene su nagrade i priznanja a prvih pet natjecatelja koji su osvojili nagrade su:

1.GM Ivan Ivaniševic – 1000,00 KM

2.GM Denis Kadrić – 600,00 KM

3.GM Miodrag Savic – 400,00 KM

4.GM Siniša Dražić – 300,00 KM

5.GM Dalibor Stojanović – 200,00 KM

Također dodjeljene su specijalne nagrade najuspješnijoj natjecateljici Bernardini Hadžiselimović – 100,00 KM; najuspješnijem juniora (1999. godiše i mlađi) Hamzi Aganoviću – 100,00 KM kao i najuspješnijem domaćem igraču Peri Galiću iznosu od po 100,00 KM.

Kao uvod u turnir šahovski klub Žepče je održao turnir srednjih i osnovnih škola na području naše općine a pobjednici i drugoplasirani su također jučer nagrađeni. U kategoriji srednjoškolaca prvu nagradu od 100,00 KM dobio je Senahid Jašić, druga nagrada od 50,00 KM pripala je Hamzi Aganoviću. U natjecanju osnovnih škola najbolji je bio Filip Perković a na drugom mjestu je bio Omer Sinanović.

{gallery}zepce/20170522_turnir_sah17{/gallery}

Na linku ispod poslušajte audio zapis sa turnira:

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/audio-sahovski-turnir{/soundcloud}