Obilježava se Svjetski i Europski tjedan imunizacije

Imunizacija 2

Svake godine se zadnji tjedan mjeseca travnja obilježava kao Svjetski i Europski tjedan imunizacije i Bosna i Hercegovina, kao članica Svjetske zdravstvene organizacije, sudjeluje u njenom obilježavanju.

Cilj je da se javnost, a posebno roditelji i oni koji će to biti, podsjete na značaj jedne od najefikasnijih mjera za sprečavanje zaraznih bolesti, a time i posljedica koje ove bolesti ostavljaju.

Ove godine Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, šalje poruku u obliku krilatice da je „prevencija pola zdravlja, a druga polovica je – uvijek misliti na prevenciju“ te upozorava sve roditelje djece – obveznika da ne ignoriraju savjete stručnjaka i višedesetljetna iskustva i rezultate. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da aktivna imunizacija trenutno spašava više od tri milijuna života svake godine te da unaprjeđuje kvalitetu života djece i odraslih. Pad broja slučajeva oboljelih od vakcino-preventabilnih bolesti je učinio da se mnoge zarazne bolesti smatraju prošlošću. Međutim, upozoreno je, skoro 650 000 djece u europskoj regiji ne dobije prvu dozu vakcine protiv morbilla što omogućava da djeca i dalje obolijevaju od te bolesti.

Stoga Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH obilježavanjem Europskog/Svjetskog tjedna imunizacije svake godine ističe značaj imunizacije kao jedne od najučinkovitijih i najdjelotvornijih izuma u oblasti javnog zdravlja u posljednjim stoljećima, koje spečavaju teške oblike tuberkuloze, zaraznu žuticu tip B, difteriju, tetanus, veliki kašalj, dječiju paralizu, bolesti koje izaziva Hib bakterija, morbille, rubeolu i zaušnjake.