Tvrtki „Povratak“ izdano odobrenje za gradnju vinarije u Žepču

vinograd povratak

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije, i zaštitu okoliša Zeničko dobojskog kantona izdalo je 23.2.2017. godine rješenje o odobrenju gradnje tvrtki „Povratak“ d.o.o. iz Žepča za gradnju vinarije u naselju Lupoglav, Mjesna zajednica Milišić, općina Žepče koje je u petak 3.3.2017. u „Povratku“ dočekano s oduševljenjem.

Ovim rješenjem ispunjeni su svi administrativno pravni uvjeti za gradnju vinarije i čim to vremenski uvjeti dopuste započet će se s radovima.

Prema riječima vlasnika „Povratka“ Vinka Zovke čim to vremeske prilike dopuste, gređevinski strojevi će izaći na teren i pripremiti pristupne puteve za ulazak kamiona i ostalih strojeva na radilište. U lipnju bi trebala započeti prva faza radova koja se planira završiti do kraja 2017. godine, a koštat će oko milijun maraka i obuhvata pripremu terena, iskop i odvoz 30 000 metara kubnih zemlje, te gradnju betonskog zida visine 18  i duljine 85 metara čime bi parcela bila spremna za gradnju samog objekta. 

Prije dvije i pol godine tvrtka „Povratak“ je u pristupni put do buduće vinarije uložila 127 000 KM i na prigodnoj svečanosti 27. rujna 2014. godine ga predala na korištenje Mjesnoj zajednici Milišić, kada je službeno i predstavljen projekat gradnje vinarije. Bio je to dodatni poticaj sadnji vinograda u žepačkom kraju pa je do danas  zasađeno 18 hektara vinove loze, a ove godine se planira zasaditi još toliko. Prvih 250 boca napunjeno je vinom iz žepčakih vinograda, vinom Primus,  31. ožujka 2016. kada je u prostorijama tvrtke u Orahovici počela s radom punionica u kojoj se od prvih znatnijih količina domaćeg vina, za BH tržište pakira kvalitetno vino uvezeno iz Italije. U rujnu i listopadu 2016. godine obavljena je prva berba u žepačkim vinogradima, te će tijekom narednog mjeseca „Povratak“ na žepačko i BH tržište plasirati oko 13 000 butelja žepačkog vina Xsepcio vinum.