AUDIO: Načelnik Policijske uprave Žepče Vladimir Jozinović, o novom zakonu o sigurnosti u prometu

vladimir jozinovicOd danas je u Bosni i Hercegovini na snazi novi zakon o sigurnosti u prometu na putovima kojim su za prekršitelje predviđene znatno veće novčane kazne nego do sada. Ranije primjenjivani zakon je na snazi već deset godina, te je bilo neophodno njegovo usklađivanje sa suvremenim trendovima života i tehnološkim napretkom cestovnog prometa i društva u cjelini. Na osnovu statistike o broju i vrsti prometnih nezgoda došlo se do zaključka koji prekršaju imaju za posljedicu najtragičnije ishode, te se u novom zakonu naglasak stavlja na sankcioniranje tih prekršaja.

Zakonom su obuhvaćeni i brojni momenti koji dosadašnjem zakonu nisu bili regulirani. Tako se od danas i od pješaka zahtjeva određena disciplina pri sudjelovanju u prometu. Ako pri prelasku ceste pješaci budu koristili telefon ili slušalice morat će ubuduće platiti kaznu od 40 KM, dok će vozaču koji tijekom vožnje koristi mobitel, bez odgovarajuće opreme za sigurno korištenje telefona tijekom vožnje, biti izrečena kazna u iznosu od 100 do 300 KM. Novčana kazna od 100 do 300 KM izreći će se i za ne korištenje sigurnosnog pojasa, prekoračenje dozvoljene brzine za 20 do 30 km na sat, kao i vozaču koji u momentu kontrole ne može predočiti potvrdu o registraciji vozila, takozvanu „prometnu dozvolu“.

Za upravljanje neregistriranim vozilom, upravljanje vozilom prije stjecanja vozačke dozvole, vožnju pod utjecajem alkohola ili odbijanje alkotesta, kao i vožnja djeteta mlađed od 12 godina na prednjem sjedištu vozila predviđene su kazne od 400 do 1000 KM. Za prekoračenje dozvoljene brzine za manje od 20 km/h kazna je s ranijih 40 povećana na 50 KM.

Uz novčane kazne  novi zakon predviđa je  zabrane upravljanja motornim vozilom od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda, dok je za pojedine prekršaje kojima je izazvana prometna nezgoda predviđena je novčana kazna od 1.000 do 5.000 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest mjeseci. Također zakonom je i predviđena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca i dva kaznena boda, dok je za pojedine prekršaje kojima je izazvana prometna nezgoda predviđena novčana kazna od 300 do 1.000 KM i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do šest mjeseci.

Ovim povodom razgovarali smo s Načelnikom Policijske uprave Žepče, glavnim inspektorom Vladimirom Jozinovićem. Poslušajte razgovor.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/vladimir-jozinovic-nacelnik-pu-zepce{/soundcloud}