Hrvatska nakon produžetaka u polufinalu poražena od Norveške

zeljko babic

Reprezentacija Hrvatske poražena je u polufinalu Svjetskog rukometnog prvenstva od Norveške rezultatom 28:25 nakon 70. minuta igre. Hrvatska je bila na korak do finala jer je na samom kraju imala priliku postići pogodak iz sedmerca ali Torbjorn Bergerud zaključao je norveška vrata, odveo ih u produžetke gdje su na kraju i slavili. 

Do pogodaka se na početku teško dolazilo, ali Hrvatska je ta koja je otvorila susret s vodstvom. Pogodak Zlatka Horvata iz sedmerca i Tina Kontreca iz polukontre Hrvatskoj su donijeli početno vodstvo od 2:0. Norveška je tek nakon osam minuta postigla pogodak s crte preko Bjartea Myrhola.

Prednost od tri pogotka koju je Hrvatska imala kod 5:2 nakon pogotka Manuela Štrleka brzo se istopila. Norvežani su brzim pogocima u 17. minuti izjednačili preko Espena Lie Hansena na 6:6. To je prisililo izbornika Babića da pozove minutu odmora ne bi li se Hrvatska ponovo napadački vratila u susret.

Međutim, Norvežani su kaznili promašaj Luke Cindrića i Kristian Bjornsen zabija za prvo vodstvo Norveške u 18. minuti (7:6). Hrvatski rukometaši nisu im dopustili da se odlijepe te preko Željka Muse i Domagoja Duvnjaka ponovo prelaze u kratkotrajno vodstvo. Napadački je Hrvatska ušla u krizu koju je Norveška vrlo lako kaznila i povela s 10:8 šest minuta prije kraja poluvremena.

Luka Stepančić još je zaradio isključenje i skrivio sedmerac koji je fantastično obranio Ivan Pešić. No, nova greška u napadu odvela je Norvešku na +3 u 26. minuti. Sušu hrvatskih pogodaka nakon devet minuta prekinuo je Horvat iz sedmerca, a zatim i Duvnjak čiji pogodak donosi 11:10. Norveška na kraju na odmor ipak odlazi s dva pogotka prednosti (12:10).

Marko Mamić i Horvat donose izjednačenje nakon tri minute nastavka utakmice. U 36. minuti preko Sandera Sagosena Norveška je ponovo povela s +2. Iako s igračem manje, hrvatski rukometaši dolaze prvo na 15:15, a zatim i prelaze u vodstvo u 41. minuti preko Mamića. Duvnjak četiri minute kasnije donosi 18:16, ali ostaje žal za tri neiskorištena napada koja bi Hrvatskoj donijela +3 i mirniju završnicu.

Kazna je ubrzo i došla, Norveška u 50. minuti stiže na 18:18, a zatim preko Magnusa Jondala i do 19:18. Tvrdo i čvrsto se igralo, a obje reprezentacije su griješila. Baš jednu od takvih grešaka iskoristila je Hrvatska obrana i preko kontre Horvata ponovo povela 21:20. Hrvatska se obranila s igračem manje nakon fantastične obrane Pešića, a zatim Kontrec podiže prednost na 22:20.

Posljednjih nekoliko minuta utakmice bilo je izuzetno dramatično. Norveška je smanjila na 22:21, ali hrvatski rukometaši ne uspijevaju pronaći put do norveške mreže u napadu. Minutu prije kraja Sagosen donosi izjednačenje, ali i napad Hrvatske. U posljednjim sekundama susreta Musa je izborio sedmerac koji nažalost Horvat nije realizirao i polufinalna utakmica otišla je u produžetke.

Produžetak otvaramo s dva pogotka ponovo Mamića i Horvata baš kao i drugo poluvrijeme. Pred sam kraj prvog produžetka Jondal izjednačuje na 24:24. Nastavak se igrao gol za gol, ali onda u 69. minuti utakmice Kent Robin Tonnesen realizira sedmerac za 27:25 i odvodi Norvešku u finale.

Najbolji strijelac Hrvatske u susretu bio je Horvat s pet pogodaka, a slijedi ga Mamić s pet. Norvešku je predvodio odlični vratar Bergerud sa 16 obrana te Myrhol sa šest pogodaka.

Hrvatska danas igra za brončanu medalju protiv reprezentacije Slovenije s početkom u 20:45.

HRVATSKA – NORVEŠKA 25:28 (10:12, 22:22)

HRVATSKA: Stevanović (2+1), Pešić (7+1); Mihić,Duvnjak 3, Stepančić 3, Gojun, Matulić, Horvat 5, Kontrec 2, Mandalinić, Štrlek 2, Musa 3, Jotić, Mamić 5, Šebetić 1, Cindrić. Izbornik: Željko Babić

NORVEŠKA: Christiansen, Bergerud (14+2); Sagosen 4, Hykkerud, Myrhol 6, Overby, Tonnesen, Jondal 1, Bjornsen 5, Lindboe, Gullerud 2, Rod, O’Sullivan, Tangen 4, Johannessen, Hansen 3. Izbornik: Christian Berge

Nakon teškog poraza poslije 70 minuta polufinalne utakmice protiv Norveške teško je bilo reći išta, no izbornik Željko Babić pohvalio je svoje igrače na koje je ponosan.

“Čestitam Norveškoj na zasluženoj pobjedi. Igrači su imali veliki angažman i želju za pobjedu, ali tako je u sportu. Imali smo priliku koju nismo realizirali. U produžecima nam je malo nedostajalo snage, možda nam je nedostajao šut izvana, a i protivnički vratar je izvrsno branio. Pešić je sjajno branio. Mogu od srca zahvaliti našim igračima na svemu. Ovo je sastavni dio igre, kao i promašaji. Horvat je imao sjajnu utakmicu. Oni su bili nevjerojatni večeras, ali nismo uspjeli pobijediti”, rekao je izbornik Babić.

Babić je naglasio i da će biti teško u kratkom roku oporaviti igrače za utakmicu protiv Slovenije: “Imali smo priliku za pobjedu, ali nismo je iskoristili. To je sport. Već sutra nas čeka nova utakmica protiv Slovenije za treće mjesto. Bit će ih teško resetirati i vratiti na početak da pobijedimo utakmicu protiv Slovenije što bi bio fantastičan rezultat. Nismo u prednosti velikoj nad Slovenijom zbog rasporeda, ali očekujem da damo zadnji atom snage i da pokušamo osvojiti medalju.”

Utakmica je imala zaista neobičan tijek s puno preokreta što je naglasio i Tin Kontrec: “Bila je ovo luda utakmica, puna preokreta. Na kraju taj penal koji nam je mogao donijeti finale, međutim Zlatku ne treba ništa zamjeriti. Odigrao je fenomenalnu utakmicu kao i cijelo prvenstvo. Na kraju je nedostajala i neka doza sreće. Oni su ušli u produžetke s malo većom dozom samopouzdanja i psihološke prednosti i eto na kraju slavili. Želim svakako čestitati svojoj ekipi i na ovoj utakmici i na cijelom turniru. Sutra moramo skupiti snage i uzeti broncu.”

Već danas od 20:45 Hrvatsku čeka susret za brončanu medalju protiv dobro im poznate Slovenije. “Upoznati smo sa svime vezano uz Sloveniju. Znamo ih dosta, a toliko i oni znaju nas. Njihov izbornik je dosta naših igrača trenirao i ne sumnjam da će biti spremni, ali isto tako i mi. Trebamo se prvenstveno odmoriti, emotivno se napuniti koliko možemo i to je isto utakmica koja nosi medalju, a to nije mala stvar”, zaključio je Kontrec.

Izvor: Hrvatski rukometni savez