Hrvatska slomila Španjolce za plasman u polufinale Svjetskog prvenstva!

rukomet hr1

Hrvatska rukometna reprezentacija plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Fantastičnom pobjedom 30:29 (17:15) nad Španjolskoj izabranici Željka Babića izborili su put u Pariz na polufinale. Fantastično je izgledalo u prvom poluvremenu i na samom otvaranju drugog, no hrvatski rukometaši izdržali su sve pritiske Španjolaca u drugom poluvremenu i upisali pobjedu. 

Hrvatska nije dobro otvorila utakmicu u napadu. Dva promašena šuta Stipe Mandalinića omogućili su Španjolskoj da dođe do početnog vodstva. David Balaguer hitro je otrčao u dvije kontre za vodstvo 2:0. No, hrvatsku rukometaši nisu dopustili Španjolcima da se odvoje. Prvi pogodak na utakmici za Hrvatsku postigao je Jakov Gojun, a na 2:2 izjednačio je Zlatko Horvat.

Hrvatska je do prvog vodstva u utakmici došla u sedmoj minuti preko Marka Mamića koji je zabio za 4:3. Samo tri minute nakon toga Luka Šebetić nesretno je iskrenuo zglob nakon čega je iznesen s terena te nije mogao nastaviti utakmicu. Sve do 12. minute igralo se gol za gol, a onda je Angel Fernandez zabio za vodstvo Španjolske 8:6. Baš krila zadavala su nam najviše problema u obrani budući da su svi pogoci dolazili sa širokih pozicija.

Posebno inspirirano i raspoloženo igrao je Mamić čiji su pogoci donijeli Hrvatskoj novo vodstvo, a po prvi put u susretu u 18. minuti Tin Kontrec je podigao prednost na +2. Španjolska je preko Julena Aguinagaldea uspjela ponovo izjednačiti pet minuta prije kraja, ali Mamić je svojim osmim pogotkom u susretu vratio na 16:14. U posljednjim minutama utakmice od izjednačenja nas je spašavao Ivan Stevanović, a konačnih 17:15 nakon prvih 30 minuta donio je Luka Cindrić pogotkom sa sirenom.

Fantastično otvaranje drugog poluvremena imala je Hrvatska. Iako su Španjolci zabili prvi pogodak u nastavku uslijedila je serija od četiri pogotka Hrvatske i vodstvo 21:16 što je primoralo Jordija Riberu da pozove minutu odmora. Pogoci su sijevali sa svih strana, a fantastično je zicere branio Stevanović. Španjolska se nakon time-outa vratila serijom od dva pogotka,ali brzo ju je prekinuo Mamić i potvrdio još jednim pogotkom Kontrec za 23:18.

U 40. minuti pogotkom Alexa Dujšebaeva Španjolska je smanjila na 20:23, a nakon samo tri minute smanjio je Dujšebajev na minus dva. Nakon izgubljene lopte u napadu Fernandez zabija u praznu mrežu Hrvatske i dovodi Španjolsku na samo pogodak zaostatka u 45. minuti. Odmah nakon izbornik Željko Babić pozvao je minutu odmora ne bi li se njegovi izabranici ponovo posložili.

Reagirao je odmah Mamić izborivši sedmerac koji je realizirao Horvat. Na 27:24 vratio nas je Cindrić, ali Španjolci preko Daniela Sarmienta u 50. minuti ponovo stižu na samo pogodak zaostatka. U 54. minuti Dujšebaev zabija za izjednačenje Španjolske. Dvije minute prije kraja Horvat iz jako malog kuta pronalazi put do španjolske mreže za vodstvo 30:28.

Goni je u 57. minuti smanjio na 30:29 a taj rezultat ostao je stajati na semaforu do samog kraja utakmice, rezultat vrijedan polufinala! Dramatične su bile posljednje minute jer su obje reprezentacije odigrale odličnu obranu, ali Hrvatska je sačuvala svoju minimalnu prednost i na kraju slavila plasman u polufinale!

Marko Mamić ostao je najbolji strijelac Hrvatske s velikih devet pogodaka od čega je osam postigao u prvom poluvremenu. Luka Cindrić zabio je pet pogodaka, a Stevanović je skupio devet obrana. Fernandez je predvodio Španjolce sa sedam pogodaka.

Hrvatska svoj polufinalni susret igra protiv Norveške u Parizu, a utakmica je na rasporedu u petak, 27. siječnja 2017. s početkom u 20:45

HRVATSKA – ŠPANJOLSKA 30:29 (17:15)

HRVATSKA: Stevanović (9+0), Pešić (1+0); Mihić, Duvnjak 3, Stepančić 2, Gojun 1, Matulić, Horvat 4, Kontrec 2, Mandalinić, Štrlek, Musa 3, Jotić, Mamić 9, Šebetić 1, Cindrić 5.

Izbornik: Željko Babić

ŠPANJOLSKA: Perez de Vargas (7+0), Corrales (7+0); Gurbindo 1, Fernandez 7, Rivera 3, Tomas 3, Entrerrios, Dujšebaev 5, Sarmiento 1, Aguinagalde 1, Canellas 2, Morros, Guardiola 1, Goni 2, Balaguer 3, Figueras.

Izbornik: Jordi Ribera

Izvor: Hrvatski rukometni savez