FOTO: Sinjski alkari u sklopu posjeta Bosni i Hercegovini boravili u Radunicama

Alkari Radunice

Fondacija za stipendiranje studenata FONSS iz Sarajeva bila je domaćin dvodnevnom radnom susretu s predsjedništom Viteškog alkarskog društva Sinj. Prema predviđenom programu 12. i 13. studenoga t.g. najprije su se susreli na Kupresu, kako bi obišli župnu crkvu Svete Obitelji na Kupresu a zatim i mjesto stratišta Hrvata u vrijeme II. Svjetskog rata – Ogledala, gdje je mučki ubijeno osamdeset troje civila.

{gallery}zepce/20161114_alkari{/gallery}

Gospodin Mario Bagarić je kratko referirao o tijeku izgradnje spomen obilježja i o ekshumaciji žrtava, koja je završena prije tri godine. Domaćin i organizator obilaska Kupresa je bio gosp. Boris Babić. U popodnevnim satima je Fonsovce i Alkare primio uzoriti gosp. Vinko kard Puljić. U opuštenoj i prijateljskoj atmosferi kratko su se predstavila oba društva, te razmjenili prigodne poklone i prokomentirali aktualna zbivanja u društvu. Alkari su se prisjetili susreta s Kardinalom, njegovog gostovanja i predvođenje svete mise prije nekoliko godina, te ga ponovno pozvali na susret u Sinju o danima Alke. Radni dio prvog dana ovom interkulturalnog susreta završio je u Nadbiskupijskomcentru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ Sarajevo, gdje je domaćin bio dr. Šimo Maršić, ravnatelj Centra. Domaćin je priredio obilazak Centra, predstavio život ove institucije i osigurao smještaj za goste iz Hrvatske.

Drugog dana susreta je slavljena sveta misa u župi Svete Ane Radunice, gdje je župnik Ilija Orkić, član upravnog odbora FONSS-a. Misu je predslavio i propovijedao dr. Josip Dukić, profesor crkvene povijesti na teologiji u Splitu. U propovijedi je naglasio važnost povezanosti svih Hrvata, te kako se sam posebno počeo zanimati za Bosnu i Hercegovinu u vrijeme posljednje rata dok je susretao mnoge prognane Hrvate iz Bosne, kako su strpljivo i s vjerom u Boga, prognani sa svojih ognjišta, samo s vrećicom u ruci, podnosili svoju muku i izbjeglištvo. Nakon misnog slavlja su se zajedno župljani Radunica, članovi FONSS-a i Sinjani okupili u župnoj dvorani, te zapjevali i razmjenili iskustva.

Zadnja točka ovog radnog susreta je bila u Bosanskoj Posavini. Domaćin iz Kornice, gosp. Petar Lušo je upoznao goste o životu u tom povratničkom kraju. Zajedno su svi obišli prostorije Hrvatskog kulturnog sportskog društva Kornica (HKSDK), pogledali radove ovogodišnje kiparske kolonije, obišli gospodarske zgrade, te posjetili čardačku i korničku crkvu. Uz domaćina Petra, direktor Medijskog centra VN vlč. Miroslav Ćavar, bivši župnik u Čardaku, je također nazočnima rado pokazao što se radilo i što se trenutno radi u Kornici, te koji su planovi Fondacije FONSS.

Na kraju je dogovoren uzvratni susret u Sinju, kako bi još bolje upoznali rad ove povijesne institucije, te povezivali Hrvate Bosne i Dalmacije, jer kako reče netko od sudionika ovog susreta: Mi smo narod jedan, od istog smo roda, slična nam je sudbina, a povijest naša povijest je borbe za opstojnost, s vjerom u Boga i poštena obraza.

Ilija Orkić