FOTO: Proslavljen patron župe u Bistrici, biskup Pero Sudar predvodio misno slavlje

bistrica 23

Danas je, svetim misnim slavljem u 11:00 sati u Bistrici, proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa, te ujedno patron ove župe. Svetu misu je predvodio mons. dr. Pero Sudar, pomoćni  vrhbosanski biskup, uz koncelebraciju velikog broja svećenika. Prije svete mise bila je mogućnost svete  ispovijedi. 

Na samom početku mons. Sudar je kazao kako bi sve u našem životu trebalo početi znakom križa pa tako i ova današnja svetkovina. U svojoj propovijedi je istaknuo važnost blagdana Uzvišenja svetog Križa naglašavajući kako on korijene vuče od samih početaka kršćanstva, od Golgote. Još je dodao da je za križ stoljećima vođena borba, te da se ovaj blagdan treba slaviti kao jedan od najdragocjenijih blagdana.

Pokušao je odgovoriti i na pitanje:”Što je to križ”, kazavši da ima puno odgovora ali njemu je najdraži jedan. Do danas postoji u ljudima otklon muke i patnje te pitanje zašto je Isus Krist umro tom mučeničkom smrću na križu? Zašto je Bog to dopustio? Jedini odgovor jest: Bog da bi otkupio čovjeka i pokazao mu puninu svoje ljubavi dao je svog sina jedinca za nas!

Na današnji blagdan križ se ne promatra kao  spomen Kristove muke i smrti već se pretvara u radosnu proslavu, uzvisivanje, i to u prvom redu onoga koji je na drvetu križa ostvario spas za čovjeka svojim poniženjem. Isus Krist  je  darovao vlastiti život za život svijeta, pokazujući na taj način svoju apsolutnu ljubav. Zbog toga je križ važan jer njime kršćani prihvaćaju Boga kao svog Oca. Križ nije kraj, nego početak, sredstvo, po kojem ćemo doći u vječni život, kazao je biskup. Na kraju je propovjednik  blagoslovio sve prisutne kazavši da je Božja snaga jača od svih slabosti, te da nam Bog podari mudrost da to uvidimo.

Nakon svete mise slavlje je nastavljeno ispred crkve domaćim izvornim kolom.

{gallery}zepce/20160914_bistrica_patron{/gallery}