Žepčak Igor Šišić na vrhu Mont Blanca

ekspedicija Mont Blanc

Mont Blanc je alpski masiv planinskog sustava Alpa najviši u Francuskoj i Italiji sa 4 810 metara nadmorske visine. Na ovaj najviši vrh zapadne Europe uspjeli su popeti i svladati ga, članovi sportsko naučno istraživačkog kluba “Atom” iz Zavidovića, u čijoj je ekipi  bio i jedan Žepčak, Igor Šišić.

Osam članova kluba “Atom” je na ovu ekspediciju krenulo 14.7.2016. a pridružilo im se još dvoje članova iz kluba “Eko Viking” iz Visokog. Na vrh Mont Blanca stali su 19.7.2016. u 11:21 sati a bh. ekspedicija na Mont Blanc je završena u petak, 22. srpnja, povratkom članova ekspedicije svojim domovima.

Ovu skupinu avanturista, u dobi između 17 i 56 godina, predvodio je Zdenko Veljačić Veki, kojemu je ovo bio četvrti uspon na Mont Blanc. Unatoč teškom i zahtjevnom usponu ali uz veoma povoljne vremenske uvjete, svih deste članova ekspedicije se popelo i stalo na sam vrh La Dame blanche – bijele dame.uspon na Mont Blanc

Pored Vekija, iskusnog alpiniste iz Zavidovića, na vrh Mont Blanca stali su još i Emir Balić, Adnan Silajdžić, Igor Šišić, Besim Gurda, Esad Softić, Jasmin Bečić, Dino Kovačević iz “Atoma” te Mehmed Prelić i Samra Džafić iz “Eko Viking” iz Visokog.

Zdenko Veljačić Veki je, u razgovoru za Radiopostaju Žepče, kazao nešto o samom klubu “Atom” koji je formiran još 1981.godine te djeluje i danas. Još je kazao da je ovo prvi put da idu na ovako zahtjevnu ekspediciju ali da ne misle stati na tome. Ideja za uspon na Mont Blanc dugo je zaokupljal članove “Atoma” , više od pola godine su radili planove i treninge za ovu ekspediciju što se na kraju, na zadovoljstvo svih, isplatilo.

Na linku ispod poslušajte dojmove i doživljaje ekspedicije s Mont Blanca u razgovoru sa Zdenkom Veljačićem Vekijem i Igorom Šišićem.

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/igor-sisic-sa-zavidovickim-atomcima-na-najvisem-vrhu-europe{/soundcloud}