Euro 2016 – Koja je reprezentacija do sada pokazala najviše

dario srna

Iako je dan pauze na Europskom prvenstvu, kolege novinari rade punom parom. Engleski, francuski i španjolski novinari iskoristili su jučerašnji dan kako bi dodatno pretresli statističke podatke i došli do nekih zanimljivih otkrića. Izradili su tako kolege i detaljnu analizu te objavili ljestvicu reprezentacija koje su do sada pokazale najviše na prvenstvu. Jesu li bili objektivni ili ne, prosudite sami.

 

10. Engleska

Kako realno procijeniti šanse Engleske u knockout fazi turnira? Dominacija u utakmicama je odlična stvar no potpuno je očito da ekipa  koja je u pojedinim trenutcima igrala s čak 5 napadača ima problema sa  završnicom! Roy Hodgson je u izjavu koju je dao novinarima nakon utakmice sa Slovačkom čak četiri puta ubacio frazu „nije još gotovo“, no nedostatak čvrste formacije, plana „A“ koji funkcionira daje jako mnogo razloga za brigu navijačima sa Otoka. Možda se to i promijeni kada se Englezi susretnu sa ekipama koje žele nadigravanje jer su njihovi protivnici u skupini bili sasvim zadovoljni čekanjem na pogrešku Rooneya i ekipe.

9. Mađarska

Zoltan Gera ima 37 godina. Razmislite malo o tome. On još uvijek vuče glavne konce najvećeg iznenađenja turnira (uz Island) i pobjednika skupine F. Za ekipu koja se ponosi svojom igrom u obrani, tri pogotka koja im je postigao Portugal ne znače ništa dobro u predvečerje velikog okršaja sa Belgijom.

8. Wales

Vjerojatno ni Velšani nisu niti sanjali da će završiti na prvom mjestu u skupini kada su ispraćali svoje ljubimce iz Cardiffa, no sada je sigurno da će ovaj turnir, bez obzira što se dogodi u nastavku, ostati upisan kao veliki uspjeh velškog nogometa. Chris Coleman i njegovi nogometaši se ne bi trebali, a vjerujemo i da neće, zadovoljiti osminom finala jer činjenica da su natjecanje u skupini završili iznad Engleza im daje vjetar u leđa za nastavak turnira. Neće se bojati nikoga i, ako velika trokja – Gareth Bale, Aaron Ramsey i Joe Allen – odigraju na vrhunskom nivou, Wales može pobijediti svakoga u jednoj utakmici.

7. Belgija

Marc Wilmots ima mnogo problema, o tome smo govorili svaki put kada smo pričali o Belgiji, ali Crveni Vragovi su pokazali dovoljno u drugom poluvremenu utakmice sa Sjevernom Irskom i u pobjedi protiv Švedske da bi opravdali dio uloge favorita na prvenstvu. Uz dužno poštovanje Geri, Dszudszaku i ostalima, istinska katastrofa bi odjeknula nogometnim svijetom da Belgija ne izbori i četvrtfinale u susretu protiv Mađarske.

6. Poljska

Poljska je cijelo vrijeme igrala kolektivan, timski nogomet i, da nije bilo nepreciznosti u susretu sa Njemačkom, oni bi imali maksimalnih 9 bodova i sa vrha gledali na ostatak skupine C. Njemačka je bila i toliko neefikasna u napadu da slobodno možemo reći da Poljska nije doživjela pravi test svoje defanzivne igre. U osmini finala ih čeka Švicarska, ekipa koja se u ovom trenutku čini slabijom od Poljske, a nakon toga najvjerojatnije dolazi Hrvatska. Uz sve rečeno, treba napomenuto da Robert Lewandowski još uvijek nije napravio ništa i da se čeka njegovo buđenje.

5. Francuska

Nisu impresionirali nikoga. Nisu uspjeli impresionirati niti u jedinoj utakmici na prvenstvu u kojoj nisu bili pod pritiskom. Bez Payeta, ekipa Didiera Deschampsa, se čini bezopasnom u napadu iako je Paul Pogba počeo pokazivati što zna. Problemi s obranom za vrijeme prekida ostaju, ali zasigurno su najveći problem Galskih pijetlova velika očekivanja vlastite nacije koja na domaćem terenu ne priznaje za uspjeh ništa osim osvajanja prvog mjesta. Mogu li ponoviti uspjeh one izvrsne generacije iz ’98., saznat ćemo vrlo brzo.

4. Španjolska

Koliko je utakmica sa Hrvatskom realno stanje Španjolske? Da je Ramos pogodio sa bijele točke, stvari bi bile u mnogo čemu drugačije za La Roju. Umjesto Portugala dobili su Conteovu neprobojnu Italiju koja će učiniti sve što može da bi zaustavila Iniestu i ostale kreativce Furije. Dva pogotka koja je David de Gea primio protiv Hrvatske na način neuobičajen za ovog izvrsnog vratara i sada se opravdano postavlja pitanje jesu li velika očekivanja nacije imala utjecaj i na stanje u Španjolskoj…

3. Italija

Loš nastup protiv Republike Irske ne znači ništa. Talijani su prvenstva počinjali s mnogo lošijim predstavama i u trenutcima kada su imali i bolje igrače nego što su to Conteovi izabranici. Situacija u kojoj su već bili osigurali osminu finala i utakmica u koju su ušli s dosta šarenim sastavom i u kojoj ni poslovično energični Conte nije trošio glasnice koliko to obično čini, za Talijane je značila odmor glavnih igrača i pripreme za glavni dio turnira. U prve dvije utakmice, u kojima su Talijani igrali na 100%, njihovi protivnici su imali samo dva udarca u okvir gola. Uzdrmani Španjolci će sigurno imati jako težak posao.

2. Njemačka

Svjetski prvaci su u prvom poluvremenu susreta sa Sjevernom Irskom izgledali odlično, ofenzivno, povezano, kombinatorički savršeno, no jedini pogodak postigli su preko Marija Gomeza. On je promašio niz odličnih prilika u čemu ga je u stopu pratio i Thomas Muller što je drugo poluvrijeme učinilo dosta nervoznijim i nepovezanijim. Prosječno s bljeskovima briljantnosti glasi nogometna prognoza za Njemačku. Ako ti bljeskovi postanu češći i dugotrajniji, svjetski prvaci bi vrlo vjerojatno mogli doći do novog velikog trofeja. 

1. Hrvatska

Gotovo jednoglasno, europski novinari Hrvatsku smatraju ekipom koja je pokazala najviše na ovom prvenstvu. Činjenica da su Čačićevi igrači pobijedili Španjolsku bez Modrića, ali i Brozovića, Mandžukića i Vide, oduševljava novinare diljem svijeta. Pokazala je Hrvatska u tom susretu da je sila na koju treba računati. Da nije bilo onog neobjašnjivog pada u utakmici sa Češkom i prekida huligana, Hrvatska bi imala 9 bodova.  Krivci za ispuštanje 2 boda u susretu sa Česima podjednako su igrači i huligani, no utakmica protiv kudikamo jače Španjolske prošla je bez crnih rupa, kako huliganskih, tako i igračkih što dovodi do zaključka da Hrvatska ima kvalitetu, samopouzdanje, atmosferu, ali i stručnjaka na klupi koji ovu Hrvatsku može odvesti jako, jako daleko. 

Susrete u subotu koji su na rasporedu u 15:00, 18:00 i 21:00 možete pratiti u izravnim prijenosima na HOME.TV, a u programu Radiopostaje Žepče svekodnevne analize u 9:40 sati donosi van HT Eronet.