Euro 2016 – Hrvatska će snage u osmini finala odmjeriti s Portugalom

hrvatska portugal

Završene su utakmice po skupinama, poznati su svi parovi osmine finala poznata su 2 puta kojima će dva finalista ovoga najvećeg Europskog prvenstva ikad doći do posljednje utakmice turnira i nakon koje će jedan od njih podignuti trofej namijenjen najboljoj reprezentaciji turnira.

Agnor Ingvi Traustason je omogućio Islandu nastavak sna kada je doslovno posljednjim dodirom na utakmici poslao loptu pokraj Roberta Almera i prisvojio velika, povijesna i nevjerojatna tri boda za dečke koji predstavljaju zemlju gejzira i leda! Islandska bajka na Europskom prvenstvu još nije dobila svoje „…i živjeli sretno zauvijek.“

 Traustason je klizećim startom poslao loptu u mrežu, za trenutak zastao kao da ni sam nije bio siguran je li poslao loptu u gol ili vanjski dio mreže. Kada je 23-ogodišnjak ustao i vidio da je lopta ipak u golu, počelo je fanatično slavlje 323,002 Islanđana! Usred slavlja na terenu, sudac je označio kraj utakmice i početak jednog novog poglavlja islandskog nogometa.

Austrija je definitivno podbacila na ovom Euru, od uloge prikrivenog favorita došli su do toga da turnir napuste kao jedna od osam najlošijih reprezentacija već nakon grupne faze. Utakmica je, dakle završila 2:1, Island čeka veliki ispit u osmini finala protiv Engleza, a Austrija će na novi remont za SP u Rusiji.

Portugal će se pridružiti pobjednicima skupine E, Mađarskoj u osmini finala nakon što je Cristiano Ronaldo uradio većinu posla i uspio izbjeći katastrofalno ispadanje već u skupini. Portugal i Mađarska ponudili su nam, bez ikakve dvojbe, najuzbudljiviji susret na prvenstvu Europe do sada sa 6 pogodaka i nastavkom natjecanja kao ulogom. Ronaldo je srušio još jedan rekord, jedini je igrač koji je postigao barem jedan pogodak na 4 Europska prvenstva što znači čak 16 godina vrhunskog nogometa. Voljeli ga ili ne, dugotrajnost i konstantnu kvalitetu mu ne možete osporiti. Tri puta su Mađari vodili u ovom susretu i tri puta su se Portugalci vraćali. Na Gerin pogodak u 19. odgovorio je Nani u 42. minuti, a onda su odgovornost preuzeli Ronaldo i Dzsudzsak koji su sa po 2 pogotka postavili konačnih 3:3. Ronaldo je jako nervozan, Vlaović bi rekao da je evidentno da igra u grču i da to nije onaj Ronaldo koji prije pogotka želi napraviti nekoliko minijatura i poslati protivnika po ćevape dok on postiže pogodak. Vrlo je nervozan, ne ide ga na ovome turniru i on je toga svjestan. Mađarska je, s druge strane jedno od iznenađenja ovoga turnira. Dok su neke ekipe koje se nazivaju iznenađenjima osigurale osminu finala kao trećeplasirane, Mađarska je to učinila suvereno i dalje ide kao pobjednik skupine. Može se reći da Portugal nije imao niti sreće na ovome turniru, ekipa sa ogromnim brojem udaraca na gol postigla je jako malo pogodaka i plasirala se zahvaljujući tri remija i milostivom sustavu natjecanja. U osmini finala Portugal će snage odmjeriti sa ekipom koja u svom posljednjem susretu skinula skalp dvostrukim prvacima Europe, Hrvatskom. Portugalci baš nemaju sreće…

Zadnje čega će se Zlatan Ibrahimović sjećati kada je njegova reprezentativna karijera u pitanju je udarac Radje Nainggolana koji je označio kraj avanture na Euru za Švedsku koja niti uz Zlatana nije uspjela osigurati jednu od pozicija koje vode u knockout fazu natjecanja. Nije niti Ibra briljirao, Švedska je u tri susreta osvojila jedan mršavi bod dok on nije postigao niti jedan pogodak i tako se pridružio Lewandowskom, Mulleru i nizu zvjezdanih napadača koji na ovom turniru (još uvijek) nisu postigli pogodak. Pobjeda u Nici Belgijancima znači 2 mjesto u skupini i susret protiv Mađarske u Touluseu u nedjelju. I oni su daleko od onoga što se očekuje od ovakve ekipe, no činjenica je da prave stvari na turniru tek dolaze, grupna faza sa malom šansom ispadanja za velike je značila zagrijavanje za osminu finala i mnoštvo velikih derbija koji nas čekaju od osmine finala nadalje.

Kasni pogodak Robbiea Bradya donio je Republici Irskoj mjesto među 16 najboljih reprezentacija Europe. U tvrdom meču, kakve Italija igra otkad mi znamo za nju i ona za sebe, srčani Irci uspjeli su osigurati prolaz i razveseliti vojsku svojih navijača. Moramo par redaka posvetiti i irskim navijačima koji su navijački hit u Francuskoj. Dok su Englezi i Rusi rušili francuske gradove i najavljivali obračune sa svim i svakim, dok su hrvatski huligani bacali baklje i kvarili imidž hrvatskih navijača koji također imaju većinom pozitivne kritike, Irci su uspavljivali djecu po tramvajima, mijenjali probijenu gumu starijem francuskom paru, čistili parkove, pjevali serenadu prekrasnoj Francuskinji i u navijačkom tonu pjevali „Oče naš“ časnoj sestri u vlaku. Pobjednici navijačkog prvenstva, kako su ih prozvali, slika su navijača kakve svi želimo gledati na tribinama, navijača koji neizostavni navijački rekvizit, alkohol, koriste samo kako bi pjevali glasnije (osim kada uspavljuju bebe po tramvajima), plesali energičnije i širili tu pozitivnu energiju i na navijače svojih protivnika sa kojima nisu imali niti naznaku problema. Svojoj reprezentaciji pribavili su tako mnogo navijača izvan svoje male zemlje, pa im i mi želimo mnogo sreće u osmini finala u utakmici sa superjakom Francuskom. Italija, pak, ima problema sa kartonima, ekipa koja je nakon utakmice sa Belgijom pokazivala sve manje kvalitete u svojoj igri u osmini finala ide na Španjolsku koja će nakon poraza od Hrvatske naoštriti sva oružja u duelu sa Azzurima. 

Turci i Albanci su ispali kao najlošiji trećeplasirani, slijedi pauza, a utakmice osmine finala počinju u subotu kada Hrvatska igra protiv Portugala, Švicarska protiv Poljske i Wales protiv Sjeverne Irske. Dan kasnije sastaju se Mađarska i Belgija, Njemačka i Slovačka te Francuska i Irska.

Posljednje utakmice osmine finala igrat će 27. srpnja Italija i Španija te Engleska i Island, a četvrtfinalne utakmice će se igrati od 30. srpnja, svaki dan po jedna. Sve utakmice možete pratiti u izravnim prijenosima na HOME.TV, a u programu Radiopostaje Žepče svakodnevni osvrt na Euro donosi Vam HT Eronet.