Euro 2016. – Večeras u 18:00 sati susret Hrvatske i Češke

euro-2016

Nakon što je Sturridge postigao pobjedonosni pogodak za Engleze protiv Walesa, imali smo priliku vidjeti pobjednički trk Roya Hodgsona, nešto čemu još uvijek nismo svjedočili otkad je on izbornik Gordog Albiona. Hodgsonovu karijeru na klupi Engleske produžile su zamjene s kojim je na poluvremenu definitivno pogodio. Nakon Hartove greške i Baleovog pogotka, Engleska je bila u situaciji u kojoj joj se bližilo još jedno napuštanje velikog natjecanja u skupini, a u ovom formatu to bi značilo podbačaj kakav Englezi ne pamte.

Prva žrtva nakon takvog raspleta bi sigurno bio Hodgson. No, engleski izbornik je na poluvremenu u igru poslao Vardya i Sturridgea umjesto impotentnih Kanea i Sterlinga i tim jednim potezom produžio svoj izbornički vijek. Odustao je od 4-1-2-3 formacije i svoje povjerenje dao udarnim iglama Liverpoola i Leicestera. Najprije je Vardy izjednačio u 56. minuti, a u 92. Sturridge nakon gužve u šesnaestercu postiže i drugi pogodak za Engleze. Još jednom se veliki favorit provukao, ovo je već peti pogodak postignut u sudačkoj nadoknadi. Englezi bolji u drugom poluvremenu, u nastavku turnira za očekivati je da od prve minute u napadu krenu Vardy i Sturridge. Velšani nisu na terenu pokazali sve ono što su najavljivali prije početka ovoga dvoboja. Englezi imaju 4, Velšani 3, Slovačka 3 i Rusija 1 bod.

Sjeverna Irska došla je do svoje prve pobjede na europskim prvenstvima. Povijesni uspjeh najmanje članice Ujedinjenog Kraljevstva dogodio se jučer, u utakmici protiv Ukrajine. Branič West Bromwicha, McAuley pogodio je nakon odličnog centaršuta Olivera Norwooda za 1:0 dok je drugi pogodak, još jedan u sudačkoj nadoknadi, postigao McGinn. Taktički su momci u zelenom odigrali savršeno, trener O’Neill je napravio čak 5 promjena u odnosu na susret sa Poljskom i uspio nadvladati i nadigrati indisponirane Ukrajince. Ovo je bila prva utakmica u kojoj su vremenski uvjeti pokazali zube pa je susret u drugom poluvremenu morao biti prekinut na par minuta zbog grada. Ukrajina je svoje nade u prolazak minimizirala dok Sjevernim Ircima predstoji susret protiv Njemačke. Realnost nalaže da očekujemo prolazak Njemačke i Poljske, sve drugo bilo bi izvanserijsko iznenađenje.

Bez obzira na renome Njemačke i Poljske, ono što smo gledali sinoć od 21:00 bila je uspavanka. Činjenica da niti jednoj ekipi nije trebala pobjeda utjecala je na nivo rizika koji su i jedni i drugi preuzimali tijekom cijele utakmice. Prokazana je tako mana u sustavu natjecanja, ali i dosta mana u sastavu svjetskih prvaka koji su cijelu utakmicu izgledali bezopasno u napadu. Poljska je bila bolja i da se u prilikama u kojima je bio Milik našao Lewandowski, vjerojatno bi Poljaci imali 6 bodova na svom kontu umjesto 4 koliko sada imaju. Njemačka prije susreta sa Sjevernom Irskom također ima 4 boda dok je Ukrajina svoj izlet na Euro završila.

 

Italija i Švedska do sada su odigrale 14 utakmica. Šveđani, zanimljivo, imaju bolji skor u ogledima s Talijanima, 7 pobjeda i dvije neriješene dok su Azzuri slavili 5 puta. Šveđani su postigli i više golova u susretima s Italijom, 19, dok su Talijani 13 puta tresli mrežu Skandinavaca. Ipak, u posljednja 3 susreta, dva puta su slavili Talijani, jednom je bilo neriješeno. Sedam sezona je Zlatan Ibrahimović terorizirao obrane u Serie A, ali danas će pred njim biti jedan od najtežih zadataka. S ekipom koja taktički i trkački ne može parirati Conteovoj Italiji, Švedska se oslanja upravo na Zlatanov trenutak inspiracije koji bi švedski nastup na Euru učinio uspješnim. Šveđani imaju bod iz susreta sa Republikom Irskom i sigurno se neće predati do zadnje minute. S druge strane, Italija je, uz Hrvatsku, ekipa koja je dobila najpozitivnije kritike nakon prvog kola i pobjede od 2:0 protiv Belgije. Poraz bi za Šveđane značio da moraju pobijediti Belgiju u zadnjem kolu i ostavio im nadu da će se ugurati među 4 najbolje trećeplasirane ekipe turnira. Izbornik Erik Hamren prije susreta je rekao da će Švedska morati igrati na 300% kako bi osigurala prolaz u osminu finala, izjava koja ne zvuči baš optimistično. Ipak, kada imate igrača koji škaricama daje golove s više od 30 metara, nikad ne znate što se može dogoditi. Italija i Švedska svoj dvoboj počinju u 15 sati. Susret izravno pretiti na HOME TV.

Hrvatska – Češka susret je koji i jednima i drugima može riješiti situaciju u skupini. Česima je Piqueov udarac glavom u 87. minuti praktički oteo bod kojemu se, vjerojatno, ni sami nisu nadali i ostavio ih da se za prolaz bore protiv Hrvatske i Turske. Hrvatska je u utakmici protiv Turske prezentirala sjajnu igru, trkački su izabranici Ante Čačića odradili sjajan posao, samo je napad malo „štekao“ jer iz onoliko stvorenih prilika jednostavno se mora zabiti više nego jedan pogodak. Nismo zaboravili spomenuti Luku Modrića koji ove sezone pokazuje novo, još bolje lice. Igrač kojega zbog njegove jednostavnosti i povučenosti voli gotovo cijela Europa konačno je počeo igrati drskije, kao da je tek sada i sam pobijedio svoju skromnost i pomirio se s činjenicom da je u ovome trenutku možda i najbolji vezni igrač na svijetu. Više odgovornosti i autoriteta u Realu utjecalo je na razvoj Lukinog karaktera koji se više ne libi viknuti na protivnike, suigrače ili prigovoriti sucima. Ne libi se ni opaliti po golu što smo vidjeli protiv Turske. Lukin upgrade mnogo znači Hrvatskoj jer je on definitvno dirigent ovoga orkestra sastavljenog od sjajnih solista i izvanrednog Realovog maestra. Znali smo i prije da Čačić u rukama ima generaciju koja je, po imenima i klubovima u kojima nastupaju, u najmanju ruku jednaka onoj brončanoj generaciji iz ’98., no u utakmici protiv Turske vidjeli smo kako zvuči taj orkestar kada maestro bez ustručavanja kaže da dirigentski štapić pripada njemu i nikom drugom.

Tragedije s članovima obitelji hrvatske reprezentacije ne prestaju, nakon smrti oca Darija Srne, preminuo je i otac Marijana Mrmića, trenera golmana. Iz stožera poručuju da će ih to samo ojačati i da će dati i zadnji atom snage kako bi iskazali poštovanje preminulim članovima obitelji. Hrvatska je na svim pozicijama realno jača od Češke. Obrana je u kvalifikacijama primila samo 5 pogodaka u deset susreta, dok su Česi u svakom svom susretu primili barem jedan pogodak. U sredini se Česi još uvijek oslanjaju na Rosyckog koji niti u najboljim danima nije bio na nivou Modrića, a kada još uvrstimo Rakitića, Brozovića i Badelja u jednadžbu, rezultat bi po svim računicama morao biti pobjeda Hrvatske na sredini terena. U napadu se Česi nadaju golu Tomaša Necida, mada mnogi smatraju da šansu treba dati i igraču Sparte iz Praga, Milanu Škodi. Perišić, Mandžukić i Pjaca, za kojega se pretpostavlja da će krenuti od početka dok će Brozović biti povučen na zadnjeg veznog, su neuporedivo kvalitetniji igrači. Petr Čech ili Danijel Subašić je jedini duel koji bi mogao otići na stranu Češke, možda više iz poštovanja prema velikom Čechu nego po trenutnoj formi. O Turskoj se pričalo i za nju se pripremalo 6 mjeseci, Hrvatskoj danas predstoji susret protiv  Češke, ekipe koja će sigurno na teren izaći sa više želje i manje respekta nego što je to bio slučaj protiv Španjolske, utakmica koju i jedni i drugi označavaju kao „biti ili ne biti“ susret. Česi bi, u slučaju pobjede osvojili prve bodove, izjednačili se sa Hrvatskom u borbi za prolaz i bili u boljoj poziciji jer im slijedi susret protiv Turske dok Modrić i ekipa igraju u zadnjem kolu protiv Španjolske. Sve to će biti moguće jedino ako igra Hrvatske bude na znatno lošijoj razini nego što je to bilo u prvom susretu. Ako Modrić nastavi sa onim što radi cijelu sezonu, ako Brozović ne prestane trčati i pucati, što se također nije dogodilo cijelu sezonu, ako Rakitić nastavi slati milimetarski precizne lopte i ako nekoliko njih sleti na glavu ili pred noge Mandžukiću, problema ne bi smjelo biti. Utakmica odluke za Hrvatsku počinje u 18:00. U HT Eronetu izaberite Trio paket uz 50% popusta ili HBO paket uz tri mjeseca besplatno i utakmice Hrvatske i ostalih reprezentacija pratite u svršenoj rezoluciji.

Španjolski niz nepobjedivosti na europskim prvenstvima traje od 2004. godine i susreta sa Portugalom. Od tada Furija nije poražena u 13 utakmica osvojivši Euro dva puta za redom. Novi pohod na europsku krunu počeli su pobjedom od 1:0 nad Češkom u utakmici koja je vrlo lako mogla završiti i podjelom bodova. Andres Iniesta, čovjek koji je jednim dodavanjem potopio češke nade u startu prvenstva uz osvajanje bodova, rekao je da će on i njegovi suigrači imati isti pristup u utakmici protiv Turaka. Turci su u prvom susretu poraženi 1:0 pogotkom Luke Modrića u utakmici u kojoj su mogli realno primiti još 2-3 pogotka. Španjolci su favoriti što na ovom prvenstvu ne znači apsolutno ništa, kao što smo vidjeli na primjerima Portugala, Austrije, Njemačke, pa donekle i Francuske i Engleske koji su ipak u završnim trenutcima utakmice uspjeli smoći snage i pobijediti protivnike za koje se očekivalo da će pasti mnogo ranije. Ako Turci i Česi izgube, opraštaju se od Eura jer će pobjeda bilo koje od ove dvije ekipe u međusobnom susretu teško biti dovoljna da se plasiraju sa treće pozicije u skupini. Ako netko od ove dvije ekipe sutra pobijedi, situacija u skupini D se komplicira, a rješenje bi onda saznali tek u posljednjem kolu. 

B. Barbarić