FOTO: Proslavljen sveti Anto, parton župe Žepče

m DSC00828

Danas je u Žepču proslavljen sveti Anto, patron župe. Središnje misno slavlje  u 11:00 sati je predvodio msgr dr Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanski. Unatoč kiši, koja je tijekom mise padala u nekoliko navrata, slavlju je prisustvovao veliki broj vjernika i svećenika, a misno slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor. 

Biskup Sudar se, u svojoj propovijedi, osvrnuo na život svetog Ante. Kazao je kako je rođen kao Ferdinand u Lisabonu a mi ga znamo kao Antu Padovanskog, kako potječe iz bogate obitelji a odlazi u misije, među siromašne i napaćene,  gdje je propovijedao često i pred 30 000 vjernika. Sveti Anto je svetac kojem se obraćamo ako trebamo čudo, rekao je biskup, on je molio i izmolio od Boga duha mudrosti i duha razbora a to je  danas potrebno i nama. Trebamo moliti da uplašeni, sa svih strana zbunjeni, po njegovom zagovoru nađemo Boga te je dodao kako se gubimo po zemljama zapada i da nas malo po malo nestaje. Biskup je još kazao, kako posjećuje vjernike koji su otišli iz domovine, vidi da lijepo žive ali im nedostaje ponos da su svoji na svome.  I na kraju je rekao da molimo  za Božje milosrđe i za to da ostanemo i opstanemo te da nam Bog, po zagovoru svetog Ante,  da snage da ne pobjegnemo nego da ostanemo ponosni na svojim ognjištima.

Osim mise u 11:00, danas su služene i  svete mise u 7:00 bolesnička i u  9:00 blagoslov djece i ljiljana. Za svoj patron žepčaci su se pripremali  trodnevnicama u petak, subotu i nedjelju. Kroz ova tri dana prije sv. mise u 17:30 molila se pobožnosti sv. Ante a potom se slavila sveta Misa u 18:00.

U nedjelju, u 19,00 sati slavljena je  sveta misa uočnica. Pola sata prije mise u 18:30 bila je procesija oko crkve s kipom svetog Ante kojeg su nosili članovi župnog i pastoralnog vijeća u narodnim nošnjama. Misu uočnicu predvodio je don Milan Ivančević, ranatelj KŠC „Don Bosco“ – Žepče.{gallery}zepce/20160613_sveti_anto{/gallery}

Ana Tomić