Danas je Svjetski dan borbe protiv raka

wcd

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. veljače. Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti rak je prozvan epidemijom modernog doba. Na ovaj način se nastoji podići svijest o prevenciji malignih bolesti, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja. 

Svjetske statistike su porazne. Više od 12 milijuna ljudi godišnje oboli od raka, a milijun ih umire od ove bolesti. Rak nije isključivo zdravstveni problem oboljelog pojedinca,već ima veliki utjecaj na širi društveni i ekonomski razvoj.

U svijetu su stope pojavnosti raka u porastu, a stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca, nego u žena. Najviše žena oboli od raka dojke, debelog crijeva i pluća. Muškarce naviše ubija rak pluća, a odmah potom rak debelog crijeva i prostate. Za rak dojke i debelog crijeva te za rak vrata maternice, srećom, postoje nacionalni programi prevencije koji daju svoje prve pozitivne rezultate. Nažalost, svijet teško kaže DA nepušenju pa veliki broj oboljelih od raka pluća i dalje ovo sijelo drži na prvom mjestu pojavnosti.

Na kraju podsjećamo na činjenicu da se čak 50 posto karcinoma može spriječiti da nikada ne nastane i to s malo truda: prestati s konzumacijom duhanskih proizvoda, zdravo se hraniti,  redovito se baviti tjelesnom aktivnosti, održavati normalnu tjelesnu težinu, ne pretjerivati u konzumaciji alkohola, zaštititi se od infekcija povezanih s nastankom raka i izbjegavati nekritičko sunčanje.