VIDEO: 30. obljetnica nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde

Na današnji dan obilježava se 30. obljetnica nikad odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde.

Umjesto nogometnog spektakla, tog 13. svibnja 1990., došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom koja je štitila divljanje Delija, izvijestio je HRT.

Izgredi su počeli kada su beogradski huligani, pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnatovića – Arkana, počeli uništavati južnu tribinu, a zatim su napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu i utrčali na travnjak, gdje je nastao kaos. Milicija je upotrijebila pendreke, suzavac i vodeni top.

U tom metežu, dok se većina igrača obje momčadi povukla u svlačionice, tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban krenuo je braniti navijače pri čemu se sukobio s milicijom. Kada ga je jedan od milicajaca udario pendrekom, Boban je uzvratio, a njegov skok na milicajca postao je simbolom otpora tadašnjem divljanju velikosrpstva. Zbog toga je kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik tadašnje Jugoslavije Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Utakmica nikada nije odigrana. U neredima je ozlijeđeno oko 200 osoba, no srećom nije bilo mrtvih.

Zbog pruženog otpora organima reda tada umiruće jugoslavenske države, većina Bad Blue Boysa smatra kako je borba za hrvatsku samostalnost počela upravo 13. svibnja 1990.

Na sljedećem  linku možete pogledati skraćeni prikaz događaja iz emisije TV kalendar https://www.youtube.com/watch?v=S5lhbvaBv_w

RPŽ/HRT