Vozači iz BiH sinoć čekali satima da izbjegnu obveznu izolaciju; učenici će moći na državnu maturu u RH

Zbog loše epidemiološke situacije u zemlji, od ponoći je na snagu stupila odluka Stožera civilne zaštite po kojoj svi oni koji uđu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosove ili Makedonije, moraju u obaveznu dvotjednu samoizolaciju. Zbog toga je na granici s Hrvatskom nešto prije ponoći, na stotine automobila čekalo u redu kako bi izbjegli obveznu karantenu, izvijestila su 24 sata.

Pojačan promet bio je na graničnom prijelazu Stara Gradiška, dok se na prijelazu Maljevac kod Velike Kladuške čekalo sat i pol vremena. Dugačka kolona bila je i na prijelazu kod Slavonskog Broda.

Zoran Ničeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu, rekao je u HRT-ovoj emisiji Tema dana da je donekle pojačan promet na graničnom prijelazu s BiH Stara Gradiška, ali ne toliko da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku BiH državljana u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu.

Ničeno je rekao da je granična policija razvila svoj informacijski sustav i prate svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikupljaju podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona.

Samoizolacija se kontrolira od strane policije i Državnog inspektorata.

– Prema njima se postupa na jednak način kao prema hrvatskim državljanima, bez obzira na to što su strani državljani – rekao je Ničeno.

Iz mjera su izuzeti oni koji samo prolaze kroz Hrvatsku. No, što ako oni koji su u tranzitu odluče posjetiti nekoga, odu u restoran ili kupovinu? Ničeno je objasnio da su od 19. ožujka imali granične prijelaze za tranzit i do kraja travnja pratili konvoje teretnih vozila kako netko ne bi zalutao.

– Osobna vozila nismo nikad pratili, ali se vrlo lako na našem sustavu vidi kad je osoba ušla na pojedinom graničnom prijelazu, kad je izašla, tako da mi tranzit možemo kontrolirati – rekao je Ničeno.

Dodao je da putnici mogu tranzitirati i kroz ove zemlje koje su danas stavljene na listu.

– Dakle, putnici, primjerice, iz Mađarske koji putuju na more mogu putovati preko BiH i oni su u tranzitu, to se ne računa kao da su bili na području BiH i da bi time bili u nekakvoj samoizolaciji – napomenuo je Ničeno.

Ničeno je rekao da su od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja popis dobili popis svih maturanata koji dolaze u Hrvatsku na dodatne ispite državne mature te da će svima biti omogućen ulazak uz posebne mjere koje je potpisao HZJZ.

– Mislim da je ukupno bilo takvih učenika 910, tako nešto, međutim, ne idu svi na te izborne predmete, tako da se očekuje, mislim, 250-300 učenika koji bi mogli doći – rekao je Ničeno.

Ničeno je rekao i da se pokazalo da su mjere samoizolacije uspješne.

Koji su izuzeci od novog režima?

Mladen Bužančić, voditelj Službe za granicu Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u Dnevniku Nove TV otkrio koji su izuzeci od novog režima na granicama

– Svi koji od 25. lipnja iz tih zemalja uđu u RH moraju biti svjesni da im slijedi samoizolacija. Postoje izuzeci koji se odnose na one koji zbog prirode posla i životnih okolnosti neće morati u samoizolaciju, a među njima su prekogranični radnici i oni koji tranzitiraju kroz te četiri zemlje i kroz Hrvatsku – objašnjava Bužančić te apelira da se putovanja svedu na najmanju moguću mjeru.

Upitan što će biti s onima koji u Hrvatsku iz četiri zemlje u regiji u Hrvatsku dolaze zbog sahrane ili brinu o starijem članu obitelji, Bužančić odgovara kako se i oni ubrajaju u izuzetke te neće morati u samoizolaciju.

– Ako su u pitanju neodgodivi osobni razlozi ili je riječ o ljudima koji dolaze na sahranu ili trebaju hitnu medicinsku pomoć ili prijevoznicima, oni neće biti podvrgnuti režimu – kaže Bužančić.

Ipak kad je riječ o turistima iz tih zemalja koji već imaju potvrđene rezervacije u Hrvatskoj, Bužančić poručuje kako moraju biti svjesni da taj aranžman vjerojatno neće biti realiziran.

RPŽ/24 sata/Jutarnji list