Svjetska zdravstvena organizacija i UN zabrinuti zbog stanja u BiH: Čekaju ih velika iskušenja

Misije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UN-a u BiH izrazile su u nedjelju zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva zaraze korona virusom u toj zemlji te su pozvali vlasti da povećaju testiranja i praćenje kontakata kako bi obuzdale epidemiju.

U zajedničkoj izjavi koordinatorice Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald i voditelja ureda WHO-a Victora Olszavskog navodi se kako su te dvije međunarodne agencije “zabrinute izvještajima zdravstvenih ustanova širom BiH o dostizanju krajnjih kapaciteta s posljednjim oštrim rastom broja slučajeva Covida-19”.

U BiH su u nedjelju zabilježena 263 nova slučaja što je pedesetak osoba manje zaraženih od prosjeka s kojim se zemlja suočava posljednjih tjedan dana.

Iz WHO-a i UN-a navode kako bi vlasti trebale “proširiti kapacitete za testiranje i praćenje kontakata, uključujući kapacitete zdravstvenih ustanova, kao i pojačati potporu specijaliziranim zdravstvenim radnicima”.

“Jedan od najvažnijih alata za suzbijanje širenja virusa je praćenje kontakata. Praćenje je temelj odgovora na širenje zaraza od ospica do dječje paralize, od ebole do, sada, Covida-19. Vidjeli smo u drugim zemljama kako se ovaj virus može staviti pod kontrolu agresivnim i ciljanim taktikama strogim traženjem, izolacijom i tretmanom infekcija”, stoji u zajedničkoj izjavi Macdonald i Olszavskog.

Oni su naveli kako će se vlasti i društvo suočiti s većim iskušenjima nakon početka školske godine te su ocijenili kako velika odgovornost leži i na građanima koji se trebaju pridržavati osnovnih epidemioloških mjera poput održavanja higijene, držanja razmaka i nošenja maski.

RPŽ/Hina