Bol – Na velikom skupu forenzičarske elite koji će se u lipnju održati u Bolu na Braču, u organizaciji dr. Dragana Primorca, bit će predstavljene tehnike kakve još nisu viđene. Naime, u skorijoj budućnosti forenzičari će na temelju biološkoga traga pronađenog na mjestu zločina, uz spol, moći otkrivati i izgled počinitelja te time ubrzavati rješavanje zločina. Hrvatski su znanstvenici u vrhu svjetske forenzike.
Analiza DNK standardna je metoda za utvrđivanje identiteta i očinstva te za molekularnu dijagnostiku i provjeru sastava i sljedivosti hrane. Utvrđivanje očinstva provodi se na zahtjev mjerodavnog suda ili na osobni zahtjev. Očinstvo se najčešće i najsigurnije utvrđuje usporedbom genotipova majke, djeteta i potencijalnog oca. Rezultati takva vještačenja najčešće su vrlo precizni i pouzdani. Očinstvo ili majčinstvo moguće je utvrditi i bez drugog roditelja.
Analizu DNK mesa može se provesti i ako je riječ o prerađenom i termički obrađenom mesu svinja i goveda. Stoga mesne prerađevine poput kobasica i hrenovki više neće moći biti sigurno utočište za meso nepoznatog podrijetla. Razvoj sustava za analizu DNK, koji može jednoznačno i potpuno sigurno utvrditi podrijetlo određenog mesa ili neke mesne prerađevine, krajnji je cilj projekta koji se provodi pod nazivom ‘Primjena analize DNK u razvoju sustava sljedivosti u stočarskoj i mesoprerađivačkoj proizvodnji’. Analiza DNK sve se više rabi i za utvrđivanje podrijetla raznih kućnih ljubimaca.
Sve analize stručnjaci provode u vlastitom laboratoriju u Zagrebu, i to za samo nekoliko sati. Educirani analitičari, kažu, potpuno stoje iza svakog rezultata i izdanog nalaza.