Pobuna prisilno izoliranih urodila plodom – puštaju ih kućama

Pobuna koja je jučer izbila u objektima za izolaciju građana BiH koji su se u tu zemlju vratili iz inozemstva urodila je plodom jer su ih vlasti odlučile pustiti u kućnu izolaciju.

Nakon što su ranije tijekom dana prisilno izolirani u Sarajevu i Zenici započeli štrajk glađu, u večernjim su satima iz sarajevskog studenskog doma kućama pustili petnaest osoba koje su tamo provele protekla dva tjedna otkako su stigli iz Švedske u postupku repatrijacije.

Voditelj centra Muhamed Mulaibrahimović potvrdio je kako će danas  biti pušteno još 45 osoba, a suglasnost za to dao je županijski stožer civilne zaštite.

U Sarajevu je u prisilnoj izolaciji bilo više od 90 osoba, a svima njima izdani su nalozi po kojima su morali biti odvojeni od svijeta čak 28 dana iako su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da izolacija traje do dva tjedna.

U Zenici gdje je tijekom dana također izbio štrajk glađu prisilno je izolirano više od 80 osoba.

Svi su se žalili na uvjete smještaja kao i na činjenicu da ih nitko ne obilazi niti su podvrgnuti testiranju kako bi se potvrdilo ima li uopće među njima zaraženih.

Slično je stanje i u objektu za izolaciju koji je za to izdvojen u Ortiješu kod Mostara. Sve te karantene se nalaze na području FBiH.

Mediji su objavili kako se u jednom privatnom hotelu tiskaju ljudi prisiljeni boraviti u sobama s nepoznatim ljudima, a pri tom se uopće ne zna tko je od njih eventualno zaražen. I u ovom slučaju riječ je o povratnicima iz inozemstva koji su najprije po dolasku na granicu BiH dobili rješenja o obveznoj samoizolaciji no potom im je na kućne adrese došla policija koja ih je silom privela u izolaciju u Ortiješ.

U kriznom stožeru Hercegovačko-neretvanske županije novinarima nisu mogli dati nikakve suvisle informacije kako se i po kojem kriteriju povratnici iz inozemstva smještaju u karantenu, a načelnik općine Rama Jozo Ivančević izjavio je kako neće dopustiti da četvorica njegovih sugrađana za koje je također naloženo privođenje u Ortiješ budu tretirana na taj način.

“Po cijenu osobnog privođenja nisam spreman sakupljati sugrađane i slati ih u neku mostarsku karantenu gdje bi se još mogli i zaraziti”, izjavio je Ivančević.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojske županije Adnan Jupić kazao je kako i on misli da je takav odnos prema vlastitim građanima besmislen jer se prije pokazalo da je samoizolacija u kućnim uvjetima dostatna mjera. Ovako se odlukama s entitetske razine županijama nepotrebno nameće dodatni teret, uključujući obvezu plaćanja smještaja za osobe u prisilnoj karanteni, kakav je slučaj upravo u Zenici jer je prostor za izolaciju u jednom privatnom hotelu.

RPŽ/Direktno/Hina