Španjolci ogorčeni ‘brazilskom krađom’: “Zar te nije sram?”

nishimura 2

Madrid –  “Zar te nije sram?” poruka je argentinskog sportskog lista Olé, koju su preuzeli i mediji u Španjolskoj poručivši sucima i FIFA-i: ”Ako će Brazil nastaviti uz ovakvu pomoć, najbolje da nas odmah obavijestite.“

U Španjolskoj se sa zanimanjem pratio susret Hrvatske i Brazila, potencijalnih protivnika španjolske reprezentacije u osmini finala. Mediji i gledatelji ogorčeni su onime što je učinio japanski sudac Yuichi Nishimura te strahuju od prijevare, odnosno daljnjeg pogodovanja domaćinu Brazilu zbog masovnih prosvjeda koji ondje plamte protiv prvenstva i velikog novca uloženog u organizaciju. Vodeće dnevne novine El País donose tekst pod naslovom ”Neymar dovršio sučev posao“.

– Neymar i Brazil trebali su pomoć suca za rušenje Hrvatske, jedne dobre momčadi, pobijeđene zbog sudaca i vratara Pletikose. Na državnoj televiziji, dan poslije, ističu da je sudac izmislio penal.

”Usluga Brazilu za početak“, naslov je teksta sportskog lista Marca u kojem dalje piše: – Brazil je morao dobiti prvu utakmicu na prvenstvu i dobio ju je zahvaljujući neprocjenjivoj pomoći Yuichija Nishimure. ”Brazilska prva krađa“, komentar je u dnevnom listu El Mundo, koji počinje: – Iskreno, ovo prvenstvo mi smrdi na ono u Argentini, kada je korumpirani vojni režim kupovao suce, pomoćne suce te sinove FIFA-e. Nogomet je uvijek bio politika. Godine 1978. domaćin Argentina osvojila je naslov.

U anketi ”Tko je bio presudan za trijumf Brazila“ , u kojoj je do 13.15 sati glasovalo 11.722 čitatelja, čak 95 posto istaknulo je – sudac. Samo 4 posto izjasnilo se za Neymara. Deseci čitatelja pišu kako je ovakvo otvaranje prvenstva sramotno, da je očito da se Brazilce gura prema finalu, da je FIFA korumpirana, da Hrvatska nije zaslužila izgubiti… Neki su napomenuli da ovo izgleda kao ”prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji 2002. kada se pomagalo Južnoj Koreji“. ‘– Što je mogla Hrvatska, mala srednjoeuropska država od 4 milijuna stanovnika protiv moćne velike zemlje od 200 milijuna – jedan je od komentara.

RPŽ/VL

Odgovori