Klub zastupnika SDP-a u OV Žepče: Treba spašavati radna mjesta

PRESS PHOTO

Općinske organizacija SDP BiH Žepče je jučer preko svog kluba u Općinskom vijeću Žepča uputila priopćenje koji prenosimo u cijelosti.

Dopis je upućen na adresu načelnika općine, predsjedatelja OV i medije.

“PREDMET:   U vrijeme pandemije i kraha privrede političke opcije ne trebaju biti humanitarne organizacije nego trebaju spašavati radna mjesta

Poštovani,

Nalazimo se u izuzetno teškim trenucima za sve stanovnike općine Žepče, zdravstvo i privreda su pred kolapsom i umjesto da se bavimo spašavanjem radnih mjesta i pomaganjem zdravstvenim ustanovama, nama se ponavlja scenario klizišta i poplava iz 2014. godine, SDA se transformiše u humanitarnu organizaciju, a HDZ-ovi lideri minimiziraju problem, očekujući da se isti sam od sebe riješi.

Evidentno je da se i jedni i drugi skrivaju od problema i ne žele da se suoče sa zdravstvenim i privrednim izazovima koji nažalost nisu zaobišli ni općini Žepče.

OO SDP BiH Žepče smatra da političke opcije u ovom trenutku ne treba da prave paralelne humanitarne organizacije, nego treba da svoje političke kapacitete i stručne potencijale usmjere na pronalaženje rješenja, a Klub SDP-a u OV Žepče je na tragu pomenutog stave od Načelnika Općine Žepče i Predsjedavajućeg OV Žepče zatražio da se poduzmu sljedeće aktivnosti:

1.    Da se održi sastanak Načelnika Općine Žepče, Predsjedavajućeg OV Žepče sa predstavnicima svih parlamentarnih političkih opcija s ciljem pronalaženja zajedničkih mjera za pomoć privredi i socijalno ugroženoj populaciji usljed pandemije koronavirusa.

2.    Da se izvrši izmjena  i dopuna Poslovnika o radu OV Žepče kako bi se mogle neometano održavati sjednice OV Žepče putem online komunikacionih kanala, odnosno kako bi smo sve neophodne Odluke i pomoć građanima mogli institucionalno pokriti adekvatnim aktima.

3.    Da se službenim aktom od strane nadležne općinske službe uputi dopis prema javnosti,  pravnim i fizičkim licima u kojem će se građani zamoliti da prikupljanje i distribucija humanitarne pomoći ide institucionalnim putevima, kako bi zvanične ustanove koje se bave humanitarnim radom mogle kreirati stvarnu sliku socijalnog statusa stanovnika općine Žepče u vremenu pandemije i kako bismo mogli spriječiti zloupotrebe koje su se dešavale 2014. godine,  a zatim i na adekvatan način pomoći ugroženim stanovnicima ( penzionerima, socijalnim kategorijama i osobama koje ostaju bez redovnih primanja )

4.    Da načelnik Općine Žepče, gospodin Mato Zovko, što hitnije uputi namjensko pismo svim privrednim subjektima općine Žepče u kojem će od njih tražiti podatke o broju otpuštenih i radnika na čekanju, zatim informaciju o obimu poslovanju preduzeća  u vremenu pandemije, procjene finansijskih gubitaka kao i procjene daljnjeg poslovanja.  Ovi podaci su neophodni kako bismo na vrijeme mogli oformiti Komisiju za očuvanje radnih mjesta ( pomoć realnom sektoru i socijalno ugroženim stanovnicima općine Žepče ) i kako bi komisija mogla u startu da ima registar firmi direktno pogođenih pandemijom.

5.    Rebalansom Budžeta oformiti novu budžetsku stavku , odnosno utvrditi tačan novčani iznos – ne manji od 200.000,00 KM koji će se u narednom vremenskom periodu koristiti za očuvanje radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima na području općine Žepče i pomoći penzionerima  i drugim socijalno ugroženim kategorijama.

6.    HITNO Osloboditi plaćanja kirija u vlasništvu Općine i pomoći u plaćanju kirija malim i srednjim preduzećima koja se nalaze u zakupljenim prostorima, a kojima je Odlukom nadležnog štaba onemogućen rad.

7.    Procentualno umanjiti sve parafiskalne namete do kraja 2020. ( Općinske komunalne takse, naknade i sl. )   godine prema malim i srednjim preduzećima kojima je Odlukom nadležnog štaba zabranjen rad.

8.    Obezbjediti plan sjetve sa tačno utvrđenim detaljima za sve Mjesne zajednice na području općine Žepče, zatim obezbjediti sadni materijal i u koordinaciji sa Mjesnim zajednicama i oformljenom Komisijom vršiti distribuciju sadnog materijala. Poljoprivredno zemljište u vlasništvu Opštine ustupiti zainteresovanim poljoprivrednicima na području općine Žepče.

KLUB SDP-a u OV Žepče,” kaže se u ovom dopisu.

RPŽ/SDP