Hrvatska proizvodi najbolji ovčji sir na svijetu

sir

Nantwich – Hrvatski sir, ili bolje rečeno Gligorin sir, i ovaj je put među velikom konkurencijom stranih sireva iz cijelog svijeta (Europa, SAD itd.) ostvario vrhunski rezultat dobivši zlato, piše zadarski portal ZNet.

Na 116. godišnjem međunarodnom natjecanju sira u Nantwichu u Velikoj Britaniji, najstarijem i najvećem natjecanju na svijetu, među 4.285 sireva iz svih krajeva svijeta mi smo se natjecali za zlato, srebro i broncu.

Nastavak izvanredne priče o uspjehu Sirane Gligora njihov je izvrsni ovčji sir, okrunjen zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju u kategoriji-najbolji sir iz ovčjeg mlijeka, piše Znet.

Među 190 sudaca koji su degustirali najbolje svjetske sireve bili su i poznati britanski te talijanski kuhari James Martin i Gino D’Acampo. ‘Zlatna nagrada Paškog sira znači da kupci mogu biti sigurni znajući da je hrvatski najfiniji sir ocijenjen od stručnjaka kao izvanredan. Čast je pobijediti talijanski, francuski, švicarski i britanski sir, te zbog toga svi s Otoka Paga i iz Hrvatske trebaju biti ponosni na ovaj izvanredni sir’, rekao je voditelj manifestacije Richard Paul.

Svake godine tisuće turista posjećuje Siranu Gligora kako bi upoznali tradiciju izrade najboljih hrvatskih sireva. ir Gligora postao je simbol Hrvatske u vještini i umjetnosti izrade sira, te je kao takav uvršten i na internacionalnu gastronomsku mapu.

RPŽ/ZN

Odgovori