Hrvatska ponovno uvodi samoizolaciju za osobe koje dolaze iz BiH?

Hrvatska će za sve osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine vjerojatno uvesti obavezu izolacije po dolasku u zemlju, a službena odluka će biti objavljena danas, piše Jutarnji list.

Kako se navodi, Nacionalni stožer odlučio se prema uvođenju obavezne izolacije za osobe koje dolaze iz BiH i Srbije. Pored toga, nove mjere u Hrvatskoj uključivat će ograničenje okupljanja na stotinu osoba, a maske će biti obvezne u svim zatvorenim prostorima.

Odluka o 14-dnevnoj izolaciji za one koji dolaze iz BiH i Srbije najvjerojatnije će biti objavljena danas, ali implementacija ne bi trebala početi odmah, a zbog hrvatskih državljana u BiH i Srbiji, odnosno kako bi se oni na vrijeme mogli vratiti u zemlju a da ne moraju u izolaciju.

Podsjetimo, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u utorak kako usprkos povećanom broju zaraženih koronavirusom neće biti novog “zatvaranja” u Hrvatskoj, ali da trenutno ponovo razmatra uvođenja mjere samoizolacije za državljane Bosne i Hercegovine.

Hrvatska više nema niti jednu županiju bez zaraženih koronom, a trenutačno su bolesne 934 osobe. Prednjače Zagreb i Osječko-baranjska županija. Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatne fešte – svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave, objavio je zagrebački dnevni list.

RPŽ/JL