Hrvatska: Otvaraju se kina, kazališta, bazeni, dopušteni su koncerti…

Već nekoliko tjedana i u Hrvatskoj popuštaju restriktivne mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, a tako je i ovog ponedjeljka od kojeg su opet dopušteni koncerti, kao i predstave i projekcije filmova u kinima.

Nakon učenika nižih razreda osnovnih škola, od danas se u škole vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola. Moraju obaviti praktične vježbe koje se ne mogu provesti na daljinu, a važne su za obranu završnog rada. I učenici i učitelji u školi trebaju poštovati mjere međusobnog razmaka, redovito dezinficirati i provjetravati učionice i radionice, svakodnevno mjeriti temperaturu. Pri ulasku u školu potpisat će izjavu da nemaju znakove akutne respiratorne bolesti i da im nije propisana mjera samoizolacije.

Uz to, otvaraju se i bazeni, kao što se i dopuštaju posjeti domovima za starije. Velike dvorane poput Arene Zagreb imat će značajno smanjen kapacitet s obzirom na to da je između posjetitelja potrebna distanca od metar i pol.

Isto je i u kinima. Osobe ulaze jedna po jedna, a distanca je ista. Ovaj tjedan kreću s radom uz mjere. Ulazit će jedna po jedna osoba, a u publici će, isto tako, biti obavezan razmak od metar i pol. Takva je situacija i u kazalištima.

Na bazenima će kupači biti evidentirani, bazeni će svaki dan imati jednosatnu pauzu za dezinfekciju istog, a na obaveznu distancu pazit će redari.

Dopušteni su i posjeti Domovima za starije, a normaliziraju se i pomorske linije.

RPŽ/H