HHO osudio zabranu Thompsonovog koncerta

Zagreb – Hrvatski helsinški odbor osudio je zabranu Thompsonova koncerta u Umagu. U svom priopćenju udruga je neprimjerenim ocijenila pritisak predsjednika Stjepana Mesića koji je na poticaj IDS–ova zastupnika Damira Kajina svoj dolazak na umaški teniski turnir uvjetovao otkazivanjem Thompsonova koncerta.

Držeći da je za zabranu kriv predsjednik Stipe Mesić HHO podsjeća da su organizatori ATP–a “Croatia Open Umag” od Thompsona odustali, samo zato što je Mesić, na poticaj saborskog zastupnika Damira Kajina, zaprijetio osobnim bojkotom turnira.

“Držimo neprimjerenim da bilo koji javni službenik, a ponajmanje predsjednik Republike vrši pritisak na privatne tvrtke i zakonski dozvoljena okupljanja. Bez obzira na povod. Na takav način Thompson postaje žrtva nedomišljene politike, te je posredno rehabilitiran u očima svojih sljedbenika.

Dok Thompsonove pjesme nisu zabranjene, dok on sam ne poziva na protuzakonito djelovanje, zakon ga mora štititi”, zaključuje HHO. Thompson je tako postao žrtva nepromišljene politike, ističe HHO.

Koordinacija braniteljskih udruga Domovinskog rata iz Splita dovodi u vezu predsjednika Mesića sa zabranom nastupa Marka Perkovića Thompsona. Zabrana javnih nastupa u Hrvatskoj znači sumrak demokracije, poniženje i uništenje hrvatskog nacionalnog identiteta, zaključuje Udruga.

Ističu da podupiru premijera Ivu Sanadera i njegov javni istup protiv pokušaja skidanja jedne kazališne predstave s programa Splitskog ljeta kao temelj demokracije pa to isto, kažu branitelji, treba posvjedočiti i u slučaju Thompsonovih koncerata.

Odgovori