BiH nije održiva

Banja Luka – Steve Mayer je bivši visokopozicionirani službenik CIA za Balkan. Banjolučke nezavisne novine donose intervju s osobom koja je u vrijeme kritičnih devedesetih obavljala dužnost pomoćnika direktora CIA–e za Balkan. Iz sadašnje, profesorske perspektive, govori što osobno misli o političkoj perspektivi BiH.

Na pitanje vjeruje li u budućnost BiH Mayer je odgovorio: “Mislim da nije održiva i da nije moguća, čak ni za deset godina. Međunarodna zajednica će se nastaviti truditi da sve ovo funkcionira, ali ja sam pesimist. Jer 13 godina je prošlo od Daytona, a i dalje su prisutne tenzije, odbojnost i podjele. Zajedno su samo zato što to želi međunarodna zajednica. Kada jednog dana međunarodna zajednica ode, bit će teško održati BiH, jer nema političke volje za to.”

Na pitanje što bi uradio da je na mjestu američkog veleposlanika Mayer je kazao da bi dozvolio ljudima u BiH pravo glasovanja žele li ostati u jednoj državi ili ne, jer to je osnovna demokratska stvar. “Da sam sad u administraciji, preporučio bih referendum. To sam govorio i dok sam bio u administraciji, ali uvijek se govorilo da bi to destabilizirajuće, mada ne vjerujem u to. Washington međutim, smatra da je jedinstvena država faktor stabilizacije i da bi potreslo čitavu regiju ako bi se mijenjale granice”, izjavio je ovaj sveučilišni profesor i bivši djelatnik CIA–e.

Odgovori