New York – Ranija istraživanja pokazala su da određene dijete, osobito one s malim unosom ugljikohidrata, funkcioniraju bolje od drugih, ali znanstvenici nisu složni oko toga.
Naime, prema rezultatima novoobjavljenje američke studije, za dobre rezultate u mršavljenju, potpuno je nebitno iz koje vrste namirnica dolaze.
Prema tome, čini se kako su uzaludni razni precizni režimi prehrane s točnim omjerama ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, na koje se mnogi ljudi zaklinju da im je upravo takav pristup pomogao u gubitku kilaže.
Prema zaključcima stručnjaka, objavljenim u u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, čini se da nema razlike u gubitku težine ili smanjenju masnoga tkiva između četiriju dijeta koje se baziraju na različitim omjerima bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća.
»Glavni faktor gubitka težine bilo je pridržavanje dijete. Oni sudionici koji su se pridržavali gubili su više od onih koji nisu«, napominju u biomedicinskom istraživačkom centru Pennington iz Baton Rougea u Louisiani.
U prilog svojim tvrdnjama, američki stručnjaci napominju da su odabrali nekoliko stotina debelih i pretilnih ljudi za koje su pripremili dijetu s najviše dopuštenih 750 kalorija na dan. Odredili su im jednu od četiriju dijeta: prosječno bjelančevina, malo masnoća i mnogo ugljikohidrata; mnogo bjelančevina, malo masnoća i mnogo ugljikohidrata; prosječno bjelančevina, mnogo masnoća i malo ugljikohidrata; mnogo bjelančevina, mnogo masnoća i malo ugljikohidrata. Stručnjaci su istaklnuli da su krajnji rezultati u svim grupama bili slični.
RPŽ/V