UPIP Žepče o tome kako unaprijediti proces registracije biznisa u FBiH

upip reg_poduzeca

Udruga poduzetnika i poslodavaca organizirala je u utorak sastanak na temu Kako unaprijediti proces registracije biznisa u FBiH.

Na sastanku održanom u prostorijama Udruge govorili su Enver Sarvan, izvršni direktor NBR-a, Tomislav Majić, predsjednik LINK-a, Erol Maglić, menadžer za podršku MSP-a u UPIP-u Žepče i Alisa Gekić, stručna suradnica za zagovaranje u CSSP-u. Moderatorica na jučerašnjem susretu bila je Mira Jović, izvršna direktorica UPIP-a.

Suorganizator skupa, predsjednik Udruge poduzetnika i poslodavaca u Žepču, Mladen Ivešić, rekao je na početku kako se nadao većem odazivu domaćih poduzetnika.

Enver Sarvan u svojem izlaganju zaključio je da je alarmantna činjenica kako u FBiH nema organizacije koja može odgovoriti zahtjevima za ekonomskim rastom iz reformske agende te kako bi se moglo smatrati uspjehom kada bi Federacija uspjela doći na razinu Republike Srpske kada su u pitanju proces, brzina i cijena registracije novih poduzeća. Osvrnuo se i na činjenicu da na području Federacije postoji više od stotinu parafiskalnih nameta koji su neustavni, ali država i dalje inzistira na njihovom ubiranju.

Tomislav Majić iz LINK-a kazao je kako je na području Federacije 2005. godine došlo do kolapsa ekonomskog razvoja koji najbolje oslikavaju poklon-firme. On smatra kako se država treba uključiti u većoj mjeri u poboljšanje ovih procesa, a vrlo izravno je državu prepoznao kao najvećeg krivca za sprječavanje razvoja. On kaže kako država sprječava rast konstantnim uplitanjem u rad privatnih poduzeća. Kratko je govorio i o parafiskalnim nametima i naveo primjer naknada za održavanje šuma koje poduzetnici državi uredno plaćaju iako Federacija nema važeći Zakon o šumama.

Erol Maglić napravio je kratku usporedbu procesa i cijene registracije poduzeća u FBiH, zemljama u okruženju i članicama EU. Podaci iz njegovog izlaganja pokazali su poražavajuću sliku što se tiče stanja u našem entitetu. Dok je u nekim zemljama moguće sve poslove vezane za registraciju novog poduzeća završiti u jednom danu, u Federaciji taj proces traje čak 67 dana.

Član UPIP-a iz Žepča, Ivo Mrkonjić, smatra kako država nije dobro organizirala sustav sufinanciranja zapošljavanja radnika putem Zavoda za zapošljavanje. – Bolje bi bilo da država da ta sredstva u obliku kredita s kamatnom stopom od dva posto, da samo razvijamo i širimo posao. Tako bi, realno gledano, na duži period zaposlili nove ljude i plaćali doprinose za njih što bi i nama i državi sigurno bilo isplativije – kaže on.

Jučerašnji sastanak u Žepču organiziran je u okviru projekta Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta koji financira USAID.