Vlada ZDK spašava ŠPD u Zavidovićima

dugovi chart

Vlada Zeničko-dobojskog kantona aktivno se uključila u rješavanje problema blokade transakcijskog računa JP Šumsko privredno društvo ZDK (ŠPD ZDK) sa sjedištem u Zavidovićima.

Tim je povodom u četvrtak sjedištu ZDK-a održan i sastanak menadžmenta ŠPD-a i direktorice Kantonalne porezne uprave ZDK Sabine Pašić, koja ima drugačije mišljenje o visini zaostalog duga ovog poduzeća za 22 mjeseca neplaćenih obaveza do 1. svibnja 2011. godine (1. rujna 2008.-30. travnja 2011.), a koji po knjigovodstvenoj evidenciji iznosi oko 7,8 milijuna KM.

– Nadam se da će nakon sravnjenja obaveza uslijediti i privremena deblokada računa, jer mi nijednog trenutka nismo bježali niti bježimo od obaveza. Apeliramo na sve u cilju izmirenja bez kamata, a na našu sreću i zakon to dozvoljava na period od pet godina- kazao je direktor ŠPD-a ZDK Alija Hadžiabdić.

On je istaknuo kako zadnje četiri godine poduzeće redovno izmiruje sve obaveze, da su u prvih devet mjeseci pozitivno poslovali s 500.000 KM, a dobit bi do kraja godine mogla narasti i na milijun KM. Najvažnije je da bi 1.100 zaposlenih ŠPD-a zadržali posao.

– Apeliram i nadam se da će Vlada FBiH vrlo brzo donijeti zakon o otpisu besmislenih zateznih kamata na porezne prihode, jer obaveze po osnovu javnih dugova u FBiH s kamatama su 2,3 milijarde KM. Nadam se da će se naći razložno rješenje da se evidentiraju naplative obaveze i ide u realnu naplatu – izjavio je premijer ZDK Miralem Galijašević, koji je dodao kako i sa žaljenjem mora konstatirati da administracija ŠPD-a nije kvalitetno odgovorila na mogućnost obročne otplate duga. Galijašević je dodao i kako nam trebaju primjenjivi zakoni, koji će obavezivati sve na poštivanje, ali i da država osigura da poduzeća koja zapadnu u krizu, mogu računati na pomoć.