FOTO: Bistričko prelo 2015, uvod u vikend folklora i izvorne glazbe u Žepču

m DSC03882U organizaciji „HKUD Naši korijeni“ iz Bistrice u petak 24. srpnja počevši u 20:00 sati, na platou ispred župne crkve Uzvišenja Svetog križa u Bistrici održano je osamnaesto po redu Bistričko prelo.

Bio je to ujedno i početak vikenda u Žepču koji obiluje folklornim sadržajima i izvornom glazbom. Naime, u subotu 25. srpnja u Radunicama se održava tradicionalna Radunička šargijada, a u nedjelju, na blagdan Svete Ane u Žepču u 17:00 satiće održat će se deveta Smotra hrvatskog folklora.  Okupljene na prelu uvodno je pozdravio bistrički župnik don Dominko Bilić, poželjevši svima da se ugodno osjećaju u Bistrici, da veselje protekne u kršćanskom duhu i najavivši svoj skori odlazak na novu župu, proglasio prelo otvorenim. Prve su nastupile mlađe članice „HKDU Naši korijeni“ s nekoliko folklornih točaka a prelo se nastavilo izmjenjivanjem nastupa poznatih izvođače izvorne glazbe i kola. Tako su na prelu i ove godine nastupile izvorne skupine Braća Kapular, Plehanski odjeci i od publike posebno pozdravljeni domaćini Braća Pejinović, Ginge i Šike. Ginge je najavio i izdavanje novog albuma Braće Pejinovića do kraja godine, kako sam kaže, najvjerojatnije pred Božić i premijerno su otpjevali jednu strofu pjesme s nadolazećeg albuma.

No najveći pljesak iznudio je nastup četverogodišnjeg šargijaša Filipa Lončara. Uz nastup još nekoliko manje poznatih izvođača izvorne glazbe i dugotrajnim kolima koja je publikama s veseljem prihvaćala, prelo je potrajalo do kasno u noć. Iz Naših korijena su poručili: „Vidimo se u Radunicama“.

               {gallery}zepce/20150725_bistricko_prelo{/gallery}