Sretan Vam Međunarodni dan poljupca!

poljubac

Kad ste se posljednji put poljubili? Danas bi to svakako trebali učiniti, jer se obilježava Međunarodni dan poljupca. Tim povodom donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubljenju.

Čini nas sretnim. Dok se ljubimo lučimo mnoštvo hormona i neurotransmitera koji nam popravljaju raspoloženje kao što su adrenalin, serotonin i dopamin.

Doprinosi zdravlju i vitkosti. Bakterije koje razmjenjujemo dok se ljubimo potiču imunološki sustav u proizvodnji antitijela. Samo tijekom jednog poljupca sagorimo u prosjeku dvije kalorije. Prema tome, da bismo „potrošili“ komad torte morali bismo se poljubiti 25 puta. U strastvenom poljupcu sudjeluje 36 mišića lica. Još jedno pozitivno djelovanje poljupca je što krvni tlak nakratko raste, puls se može i udvostručiti, a tjelesna temperatura se poveća za pola stupnja.

Dopušteno je i kad smo prehlađeni. Viruse prehlade se prije svega šire kontaktom ruku s očima i nosom, prema tome: slobodno se ljubite!

A kada je zabranjeno? U američkoj saveznoj državi Wisconsin zabranjeni su strastveni poljupci, a u Michiganu je muškarcima zabranjeno da svoje žene ljube nedjeljom. U Iowi su uvedena vremenska ograničenja za ljubljenje u javnosti, a u Rusiji je ljubljenje na javnom mjestu zabranjeno.

Neki se ljube češće, a neki rjeđe. Istraživanje agencija za pronalaženje partnera FriendScout24 i TNS-Infratest pokazuje da više od trećine Nijemaca ne poljubi svog partnera ni tri puta dnevno, dok se u Španjolskoj i Francuskoj parovi poljube više od deset puta dnevno.