AUDIO: U Žepču održana radionica o prepoznavanju diskriminacije

cbppz radionicauzepcu

U prostorijama Centra za socijalni rad u Žepču u četvrtak, 18. lipnja 2015., je održana radionica na kojoj se govorilo o diskriminaciji i polaznice radionice su učile kako prepoznati diskriminaciju u svim njenim oblicima. Ova radionica održana je u organizaciji Centra za besplatnu pravnu pomoć ženama iz Zenice.

Centar je prije nekoliko godina jednom tjedno organizirao savjetovanja za žene koje su imale potrebu za pravnim savjetima i u Žepču. Ova je praksa, spletom okolnosti, nažalost ukinuta i Centar više ne radi u Žepču, ali pravne savjete i pomoć i dalje možete dobiti u prostorijama Centra u Zenici.

Za 12 mjeseci 2014. godine 1447 žena je dobilo besplatnu pravnu pomoć, ostvarilo pravo na pristup pravdi, i informiralo se o svojim pravima. Zaštita i ostvarivanje prava iz oblasti obiteljskom prava i dalje predstavljaju zahtjev broj 1. Porast zahtjeva za razvod braka može se tumačiti kao pokazatelj nestabilnosti održanja zajedničkog života zbog utjecaja nezaposlenosti, nemogućnosti zaposlenja, ekonomske ovisnosti žene o mužu, alkoholizma, nasilnog ponašanja, itd. Gotovo svaka druga klijentica je u svom životu doživjela neki vid nasilja – fizičko, psihološko, seksualno, ekonomsko, nasilje upotrebom modernih tehnologija i uređaja. Prema bazi podataka došlo je do porasta broja predmeta koji se odnose na mobing.

Na linku ispod možete polušati što aktivnostima Centra i problemima s kojima se klijentice najčešće susreću kažu aktivistice Centra, Duška Andrić i Amra Bećirović. 

{soundcloud}https://soundcloud.com/rpz_no1/radionica-o-prepoznavanju-diskriminacije-u-zepcu{/soundcloud}