U BiH dovstruko manje darivatelja krvi

crveni kriz_strip

Svjetski dan dobrovoljnih davatelja krvi, 14. lipnja su obilježili predstavnici Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

– Darovati kriv je važno zbog velikog broja pacijenata koji se svakodnevno operiraju zbog bolesti i povreda. Za davatelje to nije štetno tj. korisno je, posebno se ako osjeća sreća i zadovoljstvo jer je nekom spašen život. Zato je ovogodišnji moto Svjetske zdravstvene organizacije Hvala vam što spašavate moj život – rekla je ravnateljica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić.

U BiH je, ističe, odaziv dobrovoljnih davatelja krvi 1,8 posto što je ispod standardnog prosjeka u svijetu koji iznosi četiri posto.

Iz tog razloga organizatori su upriličili i niz promotivnih aktivnosti u okviru kampanje Nema opravdanja, daruj krv da bi podigli svijest građana o značaju dobrovoljnog darivanja krvi.

– U BiH naravno postoje stalni davatelji koji svaka tri (muškarci) ili četiri (žene) mjeseca daruju krv. To je najhumanija i najplemenitija stvar koju čovjek može uraditi u svom životu, jer jedna doza darovane krvi može spasiti do tri života – istaknula je glasnogovornica kampanje Amina Kurtagić.

U mnogim zemljama svijeta potražnja za krvi premašuje postojeće zalihe pa su transfuzijske službe suočene s izazovima prikupljanja dostatnih zaliha sigurne krvi.

Dobrovoljni, neplaćeni i redoviti davatelji krvi najsigurnija su skupina davatelja zbog zaštite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS).

Do 2020. godine cilj je Svjetske zdravstvene organizacije postići u svim zemljama prikupljanje krvi samo od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi.

Izvor: BHIndex/Zenicablog