Drugi bh slavistički kongres počinje 28. svibnja

Drugi-slavistiki-kongres-2552151

Drugi bosanskohercegovački slavistički kongres održat će se u Sarajevu od 28. do 30. svibnja 2015. godine.

Kongres je organizirao Slavistički komitet u Bosni i Hercegovini u suradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, koji je i domaćin Kongresa. Na Kongresu će sudjelovati više od 260 eminentnih slavista iz čak 23 države svijeta, odnosno s četiri kontinenta.

Kongres je najveći ikad organiziran znanstveni skup iz oblasti filologije, tj. lingvistike i znanosti o književnosti u Bosni i Hercegovini. Organizacijom ovog kongresa Slavistički komitet namjerava nastaviti četverogodišnja međunarodna slavistička okupljanja u Bosni i Hercegovini koja su započela Prvim bosanskohercegovačkim slavističkim kongresom, održanim od 26. do 28. svibnja 2011. godine također na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, uz sudjlovanje više od 200 slavista iz 20 država svijeta.

Tematski okvir Kongresa obuhvaća slavističke teme iz oblasti lingvistike te oblasti književnosti i kulture. U obilju pojedinačnih tema, Kongres se bavi i nekim od ključnih pitanja onda kad je riječ o problemima jezičnih, književnih i kulturnih pojava u Bosni i Hercegovini, pri čemu će Kongres na odgovarajući način obilježiti i nekoliko posebno značajnih bosanskohercegovačkih književnih godišnjica, poput 120. godišnjice objavljivanja prvog bosanskohercegovačkog romana Bez nade (1895.) Osmana – Aziza, tj. autorskog dvojca što su ga činili Osman Nuri Hadžić (1869. – 1937.) i Ivan Milićević (1868. – 1950.), odnosno poput godišnjica smrti posebno važnih bosanskohercegovačkih autora kakvi su Musa Ćazim Ćatić (1878. – 1915.), Antun Branko Šimić (1898. – 1925.) i Ivo Andrić (1892. – 1975.), priopćeno je iz Slavističkog komiteta.

Visoki pokrovitelji Kongresa su Kabinet predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, Kabinet premijera Vlade Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo s ministrom Elvirom Kazazovićem, a svečano otvaranje Kongresa svojim obraćanjem podržat će i federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

Svečano otvaranje Kongresa bit će upriličeno na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 28. svibnja 2015. godine s početkom u 8.30 sati.