Proslavljen blagdan svetog Josipa i obilježen Dan očeva

sveti josip

Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Riječ Josip hebrejskog je podrijetla i znači neka Bog pridoda. Te je riječi zapisane u Starom zavjetu, izgovorila Rahela, ljubljena žena praoca Jakova, rodivši sina nakon duge neplodnosti, sina poznatog nam kao Josip Egipatski.

Prema Evanđeljima, sveti Josip bio je iz Davidove kraljevske dinastije, a po zanimanju je bio tesar.  Sv. Matej, apostol i evanđelist, kaže za njega, da je bio pravednik, što znači krjepostan i svet muž. Živio je skromno u gradiću Nazaretu u pokrajini Galileji na sjeveru Palestine.

lada Dubrovačke Republike je 20. ožujka 1521. godine prihvatila prijedlog da se u Republici, svetkovina svetog Josipa slavi kao zapovijedni blagdan. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda.

U župi Zavidoviži sveti Josip se slavi kao patron župe. Misno slavlje u župnoj crkvi ovim povodom predvodio je, uz sudioništvo 20-ak svećenika, kapucin Ivica Vrbić. Ovaj Zavidovćanin trenutno je župnik u zagrebačkoj Dubravi.

Pored blagdana svetog Josipa, danas se obilježava i Dan očeva. Ovaj praznik prvi put se slavio 19. Lipnja 1910. U američkoj državi Washington, u mjestu Spokane. Ubrzo se običaj proširio po cijelim SAD, a zatim i po cijelom svijetu.

Najstariji pisani spomen Dana očeva potječe još iz babilonskog vremena. Dječak Elmes prije više od 4.000 godina je napisao čestitku svojem ocu kojemu je poželio dug život i dobro zdravlje. Čestitka je sačuvana, a i običaj obilježavanja Dana očeva se zadržao sve do danas.

Svima koji slave imendan i poštuju svetog Josipa kao svog zaštitnika, želimo sretan njihov dan!