Žene na selima u BiH manje odlučuju i imaju ulogu pomoćnog člana

zene-na-selu

Žene na selima u BiH u manjem broju posjeduju kuće, zemljište, sredstva za proizvodnju i manje odlučuju o proizvodnji, a u većini primjera imaju ulogu pomoćnog člana.

– Poljoprivredna imanja u BiH se uglavnom registriraju na muškarce, pri čemu žene ograničeno raspolažu financijskim resursima domaćinstva, te u vrlo velikom postotku nemaju zdravstveno i mirovinsko-invalidsko osiguranje – navode Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Dan žena na selu se obilježava na inicijativu UN-a od 2008., a Bosna i Hercegovina obavezna je postupati po međunarodnim dokumentima koji se bave pitanjima žena na selu, među kojima su Konvencija o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, Pekinška deklaracija i Platforma za akciju.

Po podacima iz Registra poljoprivrednih gospodarstava i klijenata, kojih je u FBiH registrirano 52.178, u vlasništvu žena je 9.790 gospodarstava, odnosno 18,76 posto, piše Fena.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva navode da su zaprimili 22.034 prijave žena za poticaje u protekloj godini, što je 30 posto ukupno zaprimljenih aplikacija, i podržali ih sa 7.343.112,35 KM, što potvrđuje tendenciju rasta broja prijava žena, u odnosu na 2012. (16.347 zaprimljenih aplikacija) i 2011. godinu (12.383 zaprimljenih aplikacija).

Usvajanje Programa na nivou FBiH znatno bi doprinijelo modernizaciji poljoprivrednog sektora, s odgovarajućom infrastrukturom i uslugama što bi poboljšalo kvalitet života ljudi na selu, posebice žena.

Program ruralnog razvoja Vlade FBiH bit će izrađen po smjernicama Generalne direkcije za poljoprivredu i ruralni razvoj EU (DG AGRI), po kojim se 20 posto više bodova u procjeni prijave dodjeljuje ženama.

Izvor: Bljesak