Američkog novinara pogubio bivši hip- hop pjevač iz Londona!

Abdel-Majed Abdel Bary

London – Britanske tajne službe MI5 i MI6 identificirale su muškarca koji je nedavno kao pripadnik Islamske države (IS) pogubio američkog novinara Jamesa Foleya, objavio je u nedjelju list Sunday Times.

Radi se o 23-godišnjem bivšem hip-hop pjevaču Abdel-Majedu Abdelu Baryju rođenom u Londonu, prenosi Sunday Times informacije obavještajnih službi.

Njegovo umjetničko ime je L Jinny, u Londonu je završio osnovnu i srednju te glazbenu školu. On je prije godinu dana napustio svoju obitelj u Londonu i priključio se pripadnicima Islamske države u Siriji i Iraku.

Nedavno je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj drži odrubljenu ljudsku glavu, dodaje se u informaciji, koju prenosi Hina.

Bary je sin egipatskog militanta koji čeka suđenje za terorizam u New Yorku zbog bombaških napada na američko veleposlanstvo u Keniji i Tanzaniji 1998. godine.

Bivši taoci koje su u zatočeništvu držale snage ISIS-a kažu da je upravo on jedan od nekoliko džihadista koje su nazvali “Beatles” zbog britanskih naglasaka.

Dvojici su nadimci bili “George” i “Ringo”.

List piše kako su to sve informacije koje je dobio od obavještajnih izvora.

IS je Foleya pogubio u znak odmazde zbog američkih zračnih napada, a video s prikazom glavosijeka objavljen je u utorak na internetu.

Počinitelj na snimci ima engleski naglasak, a jezični stručnjaci procjenjuju da potiče iz istočnog Londona.

List Guardian priopćio je u četvrtak da je Foleyev ubojica Britanac koji sebe naziva “Jihadi John” i da pripada jednoj skupini britanskih islamista. List se pri tome poziva na iskaz jednog bivšeg taoca te grupe.

Foleyev ubojica je muškarac koji je prije nekoliko mjeseci vodio pregovore o oslobađanju jedne španjolske novinarke. Ona je Guardianu izjavila da je riječ o inteligentnom, obrazovanom i vrlo religioznom muškarcu.

U priopćenju objavljenom nakon ministarskog sastanka u Džedi, sudionici navode da su razgovarali o “razvoju terorističke i ekstremističke ideologije i problemima s kojima se susreću neke arapske zemlje”, aludirajući na napredovanje džihadista Islamske države u Iraku i Siriji.

Razmotrili su i “ozbiljne posljedice” na “države u regiji i prijetnju koju ti džihadisti predstavljaju za sigurnost i mir u svijetu”, po tekstu koji prenosi saudijska agencija Spa.

Na sastanku je razmotren također “razvoj situacije u Siriji” i sudionici su se “suglasili u pogledu spomenutih pitanja i potrebe da se ozbiljno djeluje (…) kako bi se sačuvala sigurnost i stabilnost arapskih država.”

Rezultati sastanka, održanog iza zatvorenih vrata, trebali bi biti predani ostalim članicama Arapske lige, a ukupno ih je 22.

U Siriji je u više od tri godine građanskog rata poginulo više od 190.000 ljudi, prema podacima UN-a.

RPŽ/H/HMS

Odgovori