Izvanredna sjednica OV Žepče: Apel višim razinama vlasti za pomoć – općina ne može sama riješiti ogromne probleme

zepce - ov prosvjed

Vijećnici Općine Žepče s izvanredne sjednice, održane u utorak 12. kolovoza, uputili su apel višim razinama vlasti za pomoć u nadilaženju posljedica prirodne nesreće jer sama se Općina Žepče ne može nositi s katastrofalnim učincima dviju velikih prirodnih nesreća koje su žepački kraj zadesile u manje od tri mjeseca.

Predsjedatelj OV Žepče Muhamed Jusufović je nazočne vijećnike i goste upoznao s očekivanjima u pogledu najavljenih donacija i prikupljenih sredstava u Bruxellesu te s tijekom donošenja zakonskih rješenja za tu oblast. Veliki broj  kuća je uništen i za većinu takvih objekata moraju se osigurati nove lokacije za gradnju. „Općina Žepče će pronaći zamjensko zemljište i tako pomoći stanovništvu“, između ostalog je kazao Jusufović.

Na sjednici se raspravljalo o tome što je sve urađeno do sada na utvrđivanju i sanaciji šteta koje su nastale tijekom poplave i pojave klizišta u svibnju, ali i u kolovozu. Posebna pozornost se posvetila uspostavi sigurne prometne infrastrukture prema Željeznom Polju.

Procjenjuje se da je u prirodnim nesrećama u svibnju i kolovozu, koje su zadesile Žepče, pričinjena šteta od oko 20 milijuna konvertibilnih maraka, najmanje 80 kuća je uništeno, ali su uništeni i deseci kilometara lokalnih cesta (posebno na području Željeznog Polja. U nekim naseljima izvan uporabe su vodovodni i kanalizacijski sustavi. Općinska se administracija ne može sama nositi s razmjerima te štete, ocjena je i Općinskog vijeća.  U rješavanje tih problema moraju se uključiti više razine vlasti.

Općinski vijećnici su usvojili zaključak o traženju pomoći s viših razina vlasti u saniranju šteta koje su nastale tijekom prirodnih nesreće u svibnju i kolovozu. U drugom zaključku od federalnog i županijskog stožera Civilne zaštite zatraženo je da se na terenu žepačke općine zadrže postojeći strojevi i pošalju novi koje će raditi na raščišćavanju terena i deblokadi mjesnih zajednica. Treći zaključak se odnosi na sufinanciranje kupovine zemlje u vrijednosti 4.000 KM, što će ubrzati izgradnju porušenih kuća i ubrzati procese obnove. To se odnosi samo na obitelji koje nemaju svoje zemlje na kojoj bi mogli graditi. Također, inzistira se na izgradnji zgrade O.Š Abdulvehab Ilhamija u Željeznom Polju kako bi nova školska godina krenula na vrijeme te uspostavi cestovne komunikacije kako bi se mogao organizirati prijevoz učenika do škola.

Nakon sjednice u obraćanju medijima načelnik općine Mato Zovko je istaknuo da su prioriteti utvrđeni: „To je prometnica za Željezno Polje koja odmah rješava, ili ne rješava, početak školske godine. Ako ne bude prometnica riješena, nema škole, ne može funkcionirati… Potom ide problem rješavanja kuća, dodjela zemljišta i svega ostalog”, istaknuo je između ostalog načelnik Općine Žepče. Na pitanje novinara ima li u prosvjedima dijela stanovnika Željeznog Polja politikanstva, odgovorio je da ako od preko 80 obitelji koje su izgubile kuće prosvjeduje njih četiri, pet, jasno je da tu ima i politikanstva.

Istovremeno, nastavljaju se i aktivnosti na osiguravanju uvjeta za gradnju uništenih kuća. Na dodjeli državnog zemljišta, na čemu inzistira dio žitelja Željeznog Polja, radit će se kada se za to osiguraju zakonski preduvjeti. Do tada općinska administracija poduzima što može.

„Mi idemo prije zakona i pomažemo tim ljudima. Desetak osoba je bilo jučer i kod mene, i kod načelnika. Mi smo pristali da sufinanciramo kupovinu zemlje u vrijednosti od 4.000 KM za one koji nemaju svoje zemlje na kojoj bi mogli graditi” – pojasnio je Muhamed Jusufović, predsjedatelj OV-a Žepče koji je novinarima ponovio zaključke OV-a.

Članovi udruženja Željezno Polje – Opstanak koji su čekali okupljeni  ispred dvorane Općinskog vijeća Žepče (dva njihova predstavnik su nazočili sjednici OV), nisu bili zadovoljni donesenim zaključcima i svoje su nezadovoljstvo iskazali glasnim negodovanjem.

U radu izvanredne sjednice Općinskog vijeća Žepče, koju su pratile i brojne novinarske ekipe, sudjelovala su 24 općinska vijećnika. Sjednici su nazočili i općinski načelnik Mato Zovko s pomoćnicima; Sadudin Tutnjić, član Upravnog odbora Udruženja građana Željezno Polje – Opstanak; pravni zastupnik udruženja Muhdin Alić; zastupnik u Federalnom parlamentu Josip Martić i zapovjednik Vatrogasne postrojbe Žepče Zoran Martinović.
 
RPŽ/RŽ/F

Odgovori