Epidemiološka služba: Maksimalan oprez i dalje!

epidemolog

I poslije ovih poplava pozivamo stanovništvo na maksimalni oprez, u najkraćem bi se mogla sažeti poruka dr. Alisa Kozice  iz epidemološke službe Zavoda za javno zdravstvo Zeničko-dobojske županije u jučerašnjoj izjavi za Radiopostaju Žepče.

Dr. Brzica je ponovno istaknuo da se hrana (povrtlarske kulture, usjevi, skladištena hrana…) s poplavljenih područja ne bi smjela koristit za ishranu. Rekao je da ne znamo što je sve sa sobom donijela poplavna voda: bakterije iz zemlje, trupla uginulih životinja, izljeve kanalizacijskih voda i slično. Zbog toga se mora voditi računa da se hrana koja je bila u kontaktu s poplavnim vodama ne koristi u ishrani.

Također, naglasio je da je potrebna povećana kontrola vode, osobito one za piće. Dodao je da je preporuka koristiti flaširanu vodu, a ako su kućanstva u nemogućnosti, onda je vodu potrebno kuhati 20 minuta prije nego se koristi za piće. Kao treću važnu preporuku je istaknuo opću higijenu, osobito higijenu ruku.

Dr. Kozica je također kazao da se pri uklanjanju naplavina mehaničkim putem dobro koristiti zaštitnim rukavicama i čizmama. Poslije tog uklanjanja će tek ekipe epidemiološke službe moći pristupiti dezinfekciji prostora.

Ako se pojavi proljev, povraćanje, povišena temperatura ili osip potrebno je se odmah javiti liječniku.

Dr. Kozica je kazao da se može reći da je cijelo područje ZDŽ tijekom proteklog perioda imalo i veliku sreću jer nije došlo do epidemija, ali da se i nakon ovih poplava mora biti vrlo oprezan. Djelatnici ove službe će danas početi rad na terenu, a prvo će posjetiti najugroženije dijelove naše općine.

Dr. Kozica je rekao da se stanovnici mogu bez ustručavanja obratiti (ako bi se suočili s ozbiljnim problemima, sumnjama i pitanjima vezanim za epidemiološku situaciju) ili u Dom zdravlja sa stacionarom Žepče (gdje dio svog radnog vremena provode ekipe ZJZ ZDŽ) ili izravno Zavodu za javno zdravstvo ZDŽ.

B. Vrbić/Radiopostaja Žepče

Odgovori