Mlada misa vlč. Gabrijela Jukića – foto

mlada misa gabrijel jukic

U župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Žepču 10. kolovoza mladu misu je proslavio naš sugrađanin vlč. Gabrijel Jukić u koncelebraciji preko 20 svećenika i uz sudjelovanje velikog broja vjernika.

Sve okupljene je pozdravio žepački župnik i dekan vlč. Zlatko Ivkić. Prigodne riječi na početku misnog slavlja mladomisniku je uputila nećakinja Bernarda Jukić. Podsjetimo, Gabrijelova obitelj je rasadište duhovnih zvanja. Njegov pokojni brat Tadija Jukić je također bio svećenik, dok je sestra Jelica redovnica, Marijina sestra, trenutno na službi u Zagrebu.

U svojoj propovijedi vlč. Jozo Batinić, mladomisnikov crkveni kum, je pozdravio sve okupljene u, kako je rekao, „žepačkoj katedrali, u ovom novovjekom hrvatskom Sigetu.“Mt_Gallery:mladami1

„Imamo samo jednog svećenika koji prodrije kroz nebesa, Isusa Krista, našeg Spasitelja koji je ustanovio i svećenički red. Gabrijel danas stupa među 406.000 svećenika Katoličke crkve u 64.  naraštaju poslije Krista“, kazao je vlč. Batinić na početku propovijedi. Dodao je da su Vitlaci (naselje iz kojeg potječe Gabrijel) bili „duhovna i domoljubna akademija“ žepačke župe u vrijeme dok je on bio na službi žepačkog kapelana, neposredno prije rata. Podsjetio je Gabrijela da je srž njegova svećeničkog poslanja sažeta  u rečenici polaganja svećeničkog zavjeta i „Hoću s Božjom pomoći.“Mt_Gallery:mladami2

Vlč. Batinić je posebno istaknuo da kršćani danas imaju veliki problem u krivoj slici Boga, korisnog Boga, Boga koga bi instrumentalizirali za svoje potrebe. „To je temeljni izvor problema“, kazao je i podsjetio vjernika koga nasljeduju: „obećanog, raspetog, uskrslog i u euharistiji prisutnog Boga, Boga koji je iznad svega ljubav.“ Rekao je, osvrćući se na misna čitanja, da ćemo Boga naći u tišini i dubini svoje duše, svoje savjesti, poput proroka Ilije koji je Boga susreo u blagom povjetarcu.

Vlč. Batinić se osvrnuo i na aktualna pitanja i  probleme hrvatskog naroda u BiH i RH. Sve vjernike je pozvao na ljubav prema svom narodu, svom kraju i domovini, a mladomisniku da čuva poklad roditeljskog doma (prisjetio se njegove pokojne majke Kate i oca Ive koji se razbolio dan uoči mlade mise), ljubi svoj narod  i naviješta Radosnu vijest svijetu.

Mt_Gallery:mladami3

Svečani ručak je okupio preko 1.300 osoba. U prigodnom zabavnom programu, uz voditelja vlč. Filipa Maršića, sudjelovali su i brojni govornici koji su se prisjetili Gabrijelova životna puta: od rodnih Vitlaca, preko sudjelovanja u Domovinskom ratu u 111. xp brigadi, rada u knjižnici KŠC-a Don Bosco i druženja sa salezijancima, studija… Nije se zaboravilo podsjetiti ni na Gabrijelovu želju za odlaskom u misije.

Pjesmom su slavlje uveličali mladi iz KŠC Don Bosco, zbor mladi iz župe Odžak i nekolicina pjevača izvorne glazbe. Veliku pozornost okupljenih su izazvale dvije časne sestre iz Afrike koje su izvele tradicionalnu pjesmu iz njihova podneblja.

Dodajmo da je mladomisničko geslo vlč. Jukića „Ljubi i čini što hoćeš!“ – riječi  svetog Augustina.

B. Vrbić/RPŽ

Odgovori