Pomoć stradalim se ne dijeli jer nitko u BiH ne zna koliko novca ima

poplave bih

Sarajevo – “Radna skupina Vijeća ministara BiH ni gotovo tri mjeseca nakon katastrofalnih poplava nije ispunila zadatak i nije utvrdila kriterije podjele svih vidova pomoći BiH jer nitko u državi nema službeni podatak koliko nam je kredita i donacija na raspolaganju”, rekao je Nezavisnim novinama predsjedatelj ovog povjerenstva Mustafa Alikadić.

“Najbliži smo stavu da sugeriramo da se pomoć dijeli prema mjestu gdje je nastala i prema ranije procijenjenoj šteti, da sve bude u rukama lokalnih zajednica i entiteta, a da država vrši monitoring”, izjavio je Alikadić, dodavši da će Radna skupina Vijeću ministara vjerojatno predložiti da odgovornost u trošenju obećanih donacija i kredita preuzmu oni koji će izravno pregovarati s kreditorima i donatorima.

“Sve će to biti izvodivo nakon što bude javno dostupan podatak kakva je struktura oko 800 milijuna eura pomoći obećane BiH na donatorskoj konferenciji u Bruxellesu, i pod kojim uvjetima će biti dostupna”, kazao je Alikadić, napominjući kako će obnova stanova i kuća morati biti prioritet budući da je 43.000 objekata bilo poplavljeno.

Članovi interresorne radne skupine, u kojoj su predstavnici Vijeća ministara, vlada entiteta i Brčko distrikta, od osnivanja povjerenstva 22. svibnja održali su nekoliko sastanaka, no oni nisu rezultirali konačnim prijedlogom kriterija.

Zbog ovog kašnjenja Vijeće ministara 30. srpnja pozvalo je Radnu skupinu da “uloži dodatni napor kako bi se završila izrada kriterija za podjelu pomoći”, ali i prihvatilo inicijativu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije da se u rad ovog povjerenstva uključe i predstavnici civilnog društva radi veće transparentnosti.

Nositeljem aktivnosti za izradu omjera podjele pomoći određeno je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u kojem je Alikadić tajnik s posebnim ovlastima. Kako bi ispoštovao naredbu o “ulaganju dodatnog napora”, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić 31. srpnja zatražio je odgovore od svih ministarstava u Vijeću ministara te od Direkcije za europske integracije.

RPŽ/B

Odgovori