Osniva se Zavod za odgoj i obrazovanje – uz većinske hrvatske županije i Općina Žepča

helena loncar

Na održanoj 93. sjednici Vlade Zapadno-hercegovačke županije jedna od značajnijih odluka odnosila se na usvajanje odluka o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje.

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Helenu Lončar potvrdila je kako će ova odluka biti proslijeđena na Skupštinu. “To je odluka o suosnivačkim pravima, odnosno o suosnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje u koji bi ušli još neki suosnivači, naravno, nakon što takva odluka prođe i na njihovim zakonodavnim i izvršnim tijelima. Zasada je donesena u HBŽ-u, ZHŽ-u te je za očekivati takvu odluku u Posavini i Općini Žepče. Ovo je dakle formiranje jedne međužupanijske ustanove na kojoj mi radimo već godinama. Škole koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku nemaju takav zavod, a znamo da je zavod najvažnija karika u stručnom radu škola, praćenju djelatnika i nastavnika u njihovom stručnom usavršavanju”, istaknula je ministrica Lončar.

Ustanova će se nalaziti na obilaznici u Širokom Brijegu jer tamo Ministarstvo obrazovanja već ima neke svoje sektore. Ministrica je kazala da je ovo tek odluka o preuzimanju suosnivačkih prava. Tek nakon što ostala tijela drugih županija donesu ovakve odluke onda će se definirati postotak tih suosnivačkih prava ili udjela. Taj postotak se definira temeljem broja zaposlenih djelatnika, a ne temeljem broja učenika jer je ovaj zavod primarno ustanova koja je predviđena za kvalitetu provedbe obrazovnog procesa, a ne za sam rad učenika.

RPŽ/BI

Odgovori