Ilina i Šersko prelo – foto

ilina 2014 oltar

Župa sv. Ilije Proroka iz Novog Šehera proslavila je 20. srpnja svog zaštitnika te je obilježila i 160 godina svog postojanja.

Uz koncelebraciju 20-tak svećenika središnje misno slavlje je predvodio fra Ivica Vrbić, kapucin iz Zagreba rodom iz župe Zavidovići.

Nakon misnog slavlja blagoslovljena je nova ispovjedaonica. Oko 2.000 vjernika nastavilo je, nakon mise, druženje na platou ispred župne crkve. Uz vesele zvuke šargije i violine igralo se i pjevalo, a nakon toga se veći broj vjernika uputio u prelijepe crkvene parkova objedujući sa svojim prijateljima i rodbinom.

Uz duhovne pripreme za Ilinu, tradicionalnu trodnevnicu, održane su i brojne druge manifestacije. Uz Dječje ljeto, tradicionalno Šersko prelo, ove godine je organiziran i malonogometni turnir sela šerske župe, te prva likovna kolonija.Mt_Gallery:ilina14

Čuvari kulturne baštine novošeherskog kraja, članovi HKUD „Gromovnik“, i ove godine su bili inicijatori tradicionalnog načina objedovanja na travi s tzv. boščama. Cilj im je, da ilindanska – novošerska bošča postane novi turistički brend ovih prostora. Sudeći po njihovoj upornosti, ljepoti i radosti, u zajedničkom objedovanju, taj cilj će i ostvariti.

Šersko prelo

Tjedan dana prije Iline, 13. srpnja, u organizaciji HKUD „Gromovnik“ i uz pomoć Župnog ureda sv. Ilije Proroka iz N. Šehera, održana je tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija pod nazivom „Zapjevajmo veselo u Šeru – Šersko prelo 2014.“.

I ove godine, preko 1.000 posjetitelja uživalo je u petosatnom programu koji je počeo s izložbom i degustacijom tradicionalnih hrvatskih jela i pića šerskog kraja. Nakon toga, program su otvorili domaćini, HKUD „Gromovnik“, a poslije njih nizali su se nastupi članova KUD-ova iz Novog Grada (RH), župe Grab kod Trilja(RH), Pučke pjevačke skupine iz Neorića (zaleđe Splita) i brojnih drugih izvornih skupina iz maglajsko-žepačkog kraja i inozemstva.

Brojna publika je s oduševljenjem pratila nastupe svih izvođača, a najviše pozornosti su privukli KUD-ovi iz Dalmacije i Slavonije. Uz slavonski bećarac, dalmatinsko gluho kolo, kola iz opere J. Gotovca Ero s onoga svijeta i atraktivnu šijavicu, posjetitelji su uživali u tradicionalnim folklornim izvedbama pristiglih gostiju.

Gromovnici su i ove godine na najbolji način predstavili svoj kraj kroz pjesmu, igru i kola, a osobito kroz obru organizaciju cijelog programa. I ovaj, simbolični susret Slavonije, Dalmacije i Bosne u Novom Šeheru, je uspostavio trajna prijateljstva i otvorio nove putove međusobne suradnje na polju kulture.

Radiopostaja Žepče/Marinko Kelavić

Odgovori