Malezijski stručnjaci stižu u Ukrajinu, pobunjenici iznose sulude ideje o padu zrakoplova

sruseni zrakoplov ma

Washington – Američki potpredsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvali su Moskvu da utječe na proruske separatiste kako bi proveli prekid vatre i omogućiti istražiteljima pristup srušenom malezijskom putničkom zrakoplovu iznad istočne Ukrajine.

Dogovorili su se da strana koja je odgovorna za naoružavanje separatista, Rusija, treba javno pozvati separatiste da polože oružje i omoguće odmah pristup međunarodnim i ukrajinskim istražiteljima do mjesta nesreće, objavila je Bijela kuća izjavu nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Šezdeset malezijskih stručnjaka u subotu treba stići u Kijev u nadi da će moći stići do mjesta u istočnoj Ukrajini na kojemu je pao po svemu sudeći raketom srušeni zrakoplov Boeing 777 malezijske zrakoplovne kompanije Malaysia Airlines.

Jedna ekipa nizozemskog Ureda za sigurnost otputovala je u Ukrajinu zajedno s ministrom vanjskih poslova Fransom Timmermansom, radi istrage nesreće malezijskog zakoplova u kojem je poginulo 189 njihovih državljana, a pomoć je ponudio i Interpol.

Malezijski premijer Nadžib Razak izjavio je sinoć da je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom inzistirajući na potrebi neometane i objektivne istrage.

I američki predsjednik Barack Obama također je inzistirao na potrebi da istraga bude slobodna i neometana.

Obama je poručio da rušenje malezijskog zrakoplova treba biti signal za buđenje Zapadu u prosuđivanju kako je Rusija odgovorna za krizu koja je, čini se, došla do prekretnice.

Nazvavši rušenje zrakoplova globalnom tragedijom, Obama je na jučerašnjoj konferenciji, izvršivši pritisak na Moskvu, poručio da nasilje koje se ondje provodi velikim dijelom podupire Rusija.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a optužila je Moskvu rekavši da su posljednjih nekoliko tjedana povećali broj tenkova, borbenih vozila i raketnih bacača na jugozapadu Rusije, a pristigli su i napredniji sustavi protuzračne obrane.

Unatoč pozivima svjetskih čelnika da se osigura pristup mjestu pada malezijskog zrakoplova, kako bi mogla početi istraga – promatrači OESS-a jučer onamo nisu mogli pristupiti, objavio je čelnik OESS-a Thomas Greminger. Tim od 75 promatrača čekao je oko sat i petnaest minuta, nakon čega su se vratili u Doneck. Do mjesta nesreće pokušat će doći danas.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 letio je na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur kada je srušen pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade što je izazvalo ogorčenje i osude diljem svijeta. Ostaci zrakoplova rasuti su na teritoriju kojega drže proruski separatisti u blizini granice s Rusijom koja je u sukobu s Ukrajinom.

Proruski separatisti u Ukrajini pristali su jučer pomoći u istrazi o uzrocima pada malezijskoga putničkog zrakoplova i zajamčit će siguran pristup međunarodnim stručnjacima koji će stići na mjesto nesreće, izvijestio je OESS.

I ruske spasilačke službe poslale su još u četvrtak službeni zahtjev ukrajinskim kolegama da zajedno rade na ukrajinskome teritoriju, na mjestu pada Boeinga.

Američki predsjednik razgovarao je jučer s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Davidom Cameronom o novim sankcijama Rusiji ako ne pridonese smanjivanju napetosti u Ukrajini.

Vođa pobunjenika: Putnici su bili mrtvi prije no što je avion poletio

Vođa proruskih pobunjenika u Ukrajini Igor Strelkov prema pisanjima ruskih medija izjavio je kako su tijela na letu MH17 bila mrtva danima prije no što je poletio. U bizarnoj objavi na ruskoj inačici Facebooka Strelkov je napisao kako  tijela ‘nisu svježa’  te da u njima nije bilo krvi i da već smrde zbog raspadanja.

Vođa pobunjenika smatra kako su za rušenje aviona odgovorne ukrajinske vlasti te želi uvjeriti pristaše da je sve namješteno jer su putnici bili mrtvi danima prije polijetanja. Izjavio je kako je u avionu nađena velika količina krvnog seruma i lijekova što ne čudi obzirom da na letu bili stručnjaci za AIDS koji su putovali na konferenciju.

RPŽ/H/VL

Odgovori