Teškom mukom Argentina i Belgija među osam najboljih na SP

nog bel-usa

Rio – Posljednji dvoboj osmine finala SP-a u Brazilu između Belgije i SAD-a u Salvadoru peti put nam je donio produžetke, u kojima je Belgija ipak uspjela zabiti dva gola i s 2:1 nadvisiti hrabre Amerikance.

Belgija, koja je posljednji put u četvrtfinalu SP-a igrala 1986. godine, će u četvrtfinalu igrati protiv Argentine 5. srpnja u Brasiliji.

Belgijanci su bili bolja momčad u svih 120 minuta, no momci Jürgena Klinsmanna odlično su i hrabro parirali te su bili dostojan suparnik, a nakon što je europska momčad povela s 2:0 uspjeli su smanjiti i onda u završnici opasno zaprijetiti suparnicima izjednačenjem.

Srce mi se slama, dali smo sve od sebe, bila je to sjajna utakmica. Pobijedila nas je bolja momčad, iskoristili su svoje šanse. Uistinu me boli ovaj poraz. Moje obrane sastavni su dio ovakvih velikih utakmica. Sve čestitike Belgiji, bila je sjajna, kao i mi, rekao je sjajni Howard, koji je na ovoj utakmica sa 16 obrana postao vratar s najviše obranjenih udaraca na jednoj utakmici.

Ovo je zaista uspjeh cijele momčadi, vodili smo igru i dominirali. Ovo je apsolutno zaslužena pobjeda, izboreno četvrtfinale. Naš konstantni pritisak urodio je plodom. Mislim da cijela Belgija shvaća koliko je ovo velik uspjeh, rekao je belgijski izbornik Marc Wilmots.

Posljednji poraz Belgija je doživjela je u listopadu 2011. godine u kvalifikacijama za EP od Njemačke. Od tada je do danas upisala 11 pobjeda i dva remija.

Argentina je pogotkom Angela Di Marije u 118. minuti pobijedila Švicarsku s 1:0 u osmini finala Svjetskog prvenstva, izborivši četvrtfinalni okršaj s pobjednikom dvoboja Belgija – SAD.

Argentinci su slavili nakon što je Lionel Messi asistirao Di Mariji, a ovaj je poslao loptu u mrežu. U samoj završnici, u 121. minuti utakmice, Blerim Džemaili je imao sjajnu šansu, ali je s četiri metra nevjerojatno glavom pogodio okvir gola!

Gaučosi su prošli u četvrtfinale SP-a pobijedivši u najslabijoj utakmici prvenstva u produžetku Švicarsku s 1:0 . Punih 118 minuta favoriti nisu pronalazili načina kako probiti sjajnu švicarsku obranu, oslanjali su se većinom na Lea Messija,  koj međutim nije odigrao dobru utakmicu. Ipak, njegov čudesan prodor i dodavanje za Di Mariju odlučili su na kraju susret.

Vidjeli ste da su sve utakmice u ovoj fazi strašno izjednačene. Na kraju smo i jedni i drugi čuvali snagu i čekali jedanaesterce.  Svi znamo što se ranije događalo. Srećom otvorila se još jedna prilika. Sreća da sam postigao gol, izvukli smo najbolje iz te situacije. Imali smo više prilika, išli smo po pobjedu od početka do kraja i nismo odustajali, rekao je Angel Di Maria.

Michel Pont, pomoćni trener švicarske reprezentacije, kaže: Nogomet je brutalan, potpuno brutalan. Danas je sve bilo puno emocija, počevši od jutarnje vijesti o smrti izbornikovog brata. Dobro smo se pripremili, nedostajalo nam je na kraju tek malo snage.

Imali smo puno sreće večeras, a bila je to vrlo čudna utakmica. Sreća je bitna, a mi smo nagrađeni jer nismo odustajali. U prvom poluvremenu su Švicarci bili bolji, ali mislim da smo mi više željeli pobjedu, a oni su se branili i čekali penale. Sada nam je najbitniji odmor jer već za četiri dana je na programu četvrtfinale, kazao je argentinski izbornik Alejandro Sabella.

Četvrtfinale

    4.07.2014.
    Francuska – Njemačka

    4.07.2014.
    Brazil – Kolumbija

    5.07.2014.
    Argentina – Belgija

    5.07.2014.
    Nizozemska – Kostarika

RPŽ/H

Odgovori