Koordinacija udruga HVO-a: Prosvjed zbog fotomontaže na fotografiji spomenika palim braniteljima

spomenik hvo zepce

Koordinacija udruga Domovinskog rata HVO-a uputila je otvoreno pismo i prosvjed zbog objavljene fotomontaže na fotografiji Središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a u Žepču koje je objavio portal Žepče.ba.

Koordinaciju udruga čine Udruga nositelja ratnih odlikovanja HVO-a, Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a, Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH i Udruga pripadnika postrojbe Ante Bruno Bušić. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Mi članovi braniteljskih udruga  HVO-a, koji smo sudjelovali u obrani svojih hrvatskih domova u BiH, a time i BiH, zgroženi smo skrnjavljenjem izgleda fotografije središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a u Žepču koja je objavljena u nekoliko navrata od strane urednika portala Žepče.ba te je na taj način pomoću fotomontaže poslana u svijet iskrivljena slika.

Napominjemo da smo tijekom izrade Središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a Žepče postavili tri jarbola na kojima se i sada vijore zastave BiH, HVO-a i hrvatskog naroda, pa se ovaj čin skrnavljenja apsolutno ne može shvatiti.

Uklanjanje zastave hrvatskog naroda koji je u Žepče ugradio 407 života u obrani BiH, a na njeno mjesto naopako postavljanje zastave BiH, je izuzetno drsko ponašanje koje možemo tumačiti na različite načine.
Za one koji ne znaju – zastava okrenuta naopako, kao što je to urađeno fotomontažom na fotografiji Središnjeg spomen obilježja poginulim braniteljima HVO-a u Žepču, simbolizira međunarodni znak za nevolju te se to smatra pozivom za pomoć. Slažemo se da su svi pošteni ljudi u BiH ugroženi obespravljeni, ali smatramo da je samo hrvatski narod institucionalno i politički neravnopravan što ovakav čin urednika portala Žepče.ba i potvrđuje jer do sada ni jedna javna institucija nije reagirala na ovakav drzak i nasilan istup.

Ne bi željeli protumačiti, a nadamo se da ni glavni urednik portala nije imao namjeru, da se njegov čin postavljanje naopako zastave BiH protumači  na način kako to čini Legija stranaca jer se u toj postrojbi zastava postavlja naopako samo ako se neka postrojba ili pojedinac nalazi na posebnom zadatku s posebnim namjerama i ciljevima.
Ovom našom reakcijom ne želimo vršiti cenzuru interneta ili društvenih mreža, ali želimo spriječiti zloporabe i namjerno širenje iskrivljene slike fotomontažom putem portala koji u svom nazivu ima ime grada Žepča u kojemu po zadnjem popisu stanovništva na prostoru cjelokupne općine živi preko 60% Hrvata.

Tražimo da se urednik portala Žepče.ba javno ispriča prije svega obiteljima poginulih pripadnika HVO-a čija su imena napisana na Središnjem spomen obilježju u Žepču, a potom i svim pripadnicima HVO-a za ovo što je učinio i time povrijedio cjelokupan hrvatski puk.

Tražimo od načelnika Općine Žepče i predsjedatelja OV Žepča da žurno poduzmu sve radnje u zaštiti imena i lika grada Žepča na način da se spriječi širenje iskrivljene i pogrešne slike koja se stvara fotomontažama od strane portala, a osobito onih koji u svom nazivu nose naziv grada Žepča, kaže se u priopćenju Koordinacije udruga Domovinskog rata HVO-a.

RPŽ

Odgovori