Meksiko ugasio hrvatske nade

nog hr-mek 1

Recife – Hrvatska nogometna reprezentacija završila je svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu!

U odlučujućem dvoboju za prolazak u osminu finala u Recifeu u kojem su Vatreni u posljednjem kolu skupine A morali pobijediti Meksiko, hrvatski nogometaši doživjeli su poraz od 3:1.

Nakon poraza od Brazila i pobjede protiv Kameruna, hrvatski nogometaši moralči su pobijediti, a Meksiku je bio dovoljan i bod. Izbornik Niko Kovač odlučio je iznenaditi protivnika te je u igru poslao i Danijela Pranjića i Šime Vrsaljka. Kovač je želio još malo pojačati defanzivni dio veznog reda.

Dobar početak

Hrvatska je dobro otvorila susret i to je stvorilo nekoliko dobrih prilika. Već u devetoj minuti Ivan Rakitić dobio je žuti karton. U 14. minuti slijedi prva opasnija akcija Hrvatske. Nakon udarca iz kuta Pranjića, Darijo Srna prebacio je na drugu vratnicu, Ivica Olić vratio je u sredinu, ali Guillermo Ochoa hvata loptu ispred Marija Mandžukića.

Samo dvije minute poslije prva velika prilika Meksika. Hector Herrera je izmakao pažnji hrvatske obrane i pucao s 20 metara te pogodio spoj vratnica. U 19. minuti nova pogreška hrvatske obrane. Oribe Peralta je dobio izvrsnu dubinsku loptu i bio sam ispred Stipe Pletikose, ali se spetljao u ključnom trenutku.

U 27. minuti nova prilika Hrvatske. Nakon nabacivanja Srne i bloka meksičkog igrača, Ivan Perišić je vratio loptu za Pranjića, koji je s 25 metara pucao preko vratnice. Samo dvije minute poslije Mandžukić je izvrsno spustio loptu za Perišića, koji je pucao s 20 metara, ali pored lijeve vratnice. U 39. minuti Perišić je izborio slobodan udarac na 25 metara, ali Srna je pucao preko vratnice.  

Meksiko je uzvratio već sljedeće minute kada je pucao Miguel Layun, ali Vedran Ćorluka je uspio blokirati. Posljednju priliku imali smo u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je Rakitić izvrsno ubacio, ali ispred Ćorluka izbacio je jedan od meksičkih igrača.

Agresivno otvaranje drugog dijela, Meksiko opasniji

Vatreni su izvrsno otvorili drugi dio te su u prvih nekoliko minuta pritisnuli Meksikance. No, nakon početnog pritiska Hrvatske, Meksiko je ponovno počeo opasno prijetiti. U 56. minuti Srna je u posljednji tren izbio ispred Giovanija dos Santosa.

U 57. minuti Kovač je odlučio vratiti standardnu postavu. Umjesto Vrsaljka u igru je ušao Mateo Kovačić. Pranjić se vratio na lijevo krilo, a Kovačić je ušao u prednji dio veznog reda. U 59. minuti Kovačić je poslao dubinsku loptu za Olića, ali hrvatski napadač je bio djelić sekunde sporiji od meksičkog braniča.

U 64. minuti nova velika prilika Meksika, ali imali smo i naklonost suca. Meksikanci su nabacili s desne strane. Srna je prvo srušio u šesnaestercu Javiera Hernandeza, lopta je stigla do Andresa Guardada, koji je oštro pucao, a Srna je blokirao rukom, no sudac je ostao nijem. Nakon udarca iz kuta Meksika, Ćorluka je u posljednji tren izbacio loptu da ne uđe u mrežu. Već u sljedećem napadu Pletikosa je izvrsno branio pokušaj Herrera.

Meksiko stigao do vodstva

U 71. minuti Meksiko je napokon uspio iskoristiti bolju igru. Nakon nabacivanja iz kuta Rafael Marquez je najviši u skoku i dovodi Meksikance u vodstvo.

Vatreni su pokušali brzo uzvratiti. Samo minutu nakon primljenog pogotka, Srna je izvrsno ubacio, ali nitko nije utrčao na loptu. Kovač je tada krenuo na sve ili ništa. Umjesto Pranjića u igru je ušao drugi napadač Nikica Jelavić.

No, to nije imalo učinka. U 75 minuti Meksiko je povećao na 2:0. Brza akcija Meksikanaca, Hernandez je na desnoj strani pronašao Peraltu, a ovaj na drugoj strani pronalazi samog Guardada koji zabija za 2:0.

Hrvatska je bila blizu prvom pogotku u 78. minuti. Ante Rebić nanizao je četvoricu meksičkih igrača i zatim pucao sa sedam metara lijevo iskosa, ali u posljednji tren Moreno je izbio loptu .

U 82. minuti potpuni potop Hrvatske. Nakon udarca iz kuta s desne strane, Marquez je glavom prebacio na drugu vratnicu, a tamo je bio sam Hernandez, koji je sa samo tri metra spremio loptu u hrvatsku mrežu.

Perišić ublažio poraz

U 87. minuti Hrvatska je napkon uspjela postići pogodak. Rakitić je izvrsno uposlio Perišića, koji zabija za 3:1. No, dvije minute poslije Rebić je dobio crveni karton nakon brutalnog starta na Carlosu Peni. U prvoj minuti sudačke nadoknade Perišić je ostao sam na deset metara, ali je pucao ravno u Ochou.

U drugom susretu u skupini Brazil je pobijedio Kamerun s 4:1 i tako osvojio prvo mjesto u skupini sa sedam bodova, koliko ima i drugoplasirani Meksiko, ali Brazilci imaju bolju razliku pogodaka. Hrvatska je na kraju treća s tri boda, a Kemrun je posljednji bez bodova. Brazil će tako u osmini finala igrati protiv Čilea, a Meksiko protiv Nizozemske.

Hrvatski početni sastav: Pletikosa – Vrsaljko, Pranjić, Perišić, Ćorluka, Lovren, Rakitić, Modrić, Srna, Mandžukić, Olić.

Meksička početna jedanaestorka: Ochoa – Rodriguez, Marquez, Herrera, Lyaun, Dos Santos, Moreno, Guardado, Peralta, Aguilar, Vazquez.

Rezultati susreta 3. kola:

HRVATSKA – Meksiko 1:3
(Perišić 87 / Marquez 71, Guardado 75, Hernandez 82)

Kamerun – Brazil 1:4
(Matip 26 / Neymar 17, 34, Fred 49, Fernandinho 84)

Brazil je bez većih teškoća sa 4:1 na stadionu Mané Garrincha u Brasiliji pred 68.000 vatrenih navijača savladao neuvjerljivi Kamerun. Od početka je Selecao imao samo jedan cilj – osvajanje prvog mjesta u skupini. A za to mu je trebala uvjerljiva pobjeda u slučaju isto takve pobjede Meksika nad Hrvatskom. I možda je zbog toga prvih pola sata utakmice u Brasiliji domaćin bio u grču.

Brazil je osvojio prvo mjesto u skupini A sa 7 bodova zahvaljujući boljoj razlici pogodaka od Meksika koji je također osvojio 7 bodova. Selecao ima razliku pogodaka 7:2, a El Tri 4:1.

U osmini finala Brazil će se sučeliti starim znancima Čileancima dok će Meksiko igrati protiv Nizozemske.

Nogometaši Nizozemske svladali su Čile s 2:0 u posljednjem kolu skupine B te tako osvojili prvo mjesto. U osmini finala igrat će s drugoplasiranom momčadi iz naše skupine B.

Bio je to dvoboj dviju momčadi, koje su već prije osigurale plasman u osminu finala, a u međusobnom dvoboju odlučivale su o prvom mjestu u skupini te bi tako mogli izbjeći Brazil.

Konačna ljestvica skupine A:

1. Brazil 3 2 1 0 7-2 7
2. Meksiko 3 2 1 0 4-1 7
3. HRVATSKA 3 1 0 2 6-6 3
4. Kamerun 3 0 0 3 1-9 0

RPŽ/H

Odgovori