Kraj španjolske vladavine: Svjetski prvaci ispali nakon samo dvije utakmice na SP

nog chi-spa

Rio – Španjolska neće obraniti naslov prvaka svijeta i osvojiti i četvrtu veliku titulu zaredom. Nakon debakla protiv Nizozemske 5:1, porazio ju je i pobjede željniji Čile i tako je Španjolska već nakon dva kola s nula bodova i gol razliku 1-7 ostala bez šansi za prolaz…

Impresivan uvod u utakmicu, more čileanskih navijača zajedno s igračima strastveno su otpjevali himnu i dali sjajan uvod u ovaj spektakl.

U susretu drugog kola B skupine svjetskog nogometnog prvenstva Čile je u Rio de Janeiru na Maracani pobijedio Španjolsku 2-0 izborivši s Nizozemskom plasman u osminu finala, dok su aktualni svjetski prvaci Španjolci ostali bez izgleda za plasman u drugi krug.

‘Furiju’ su srušili Eduardo Vargas (20) i Charles Aranguiz (44).

Svjedočili smo najvećem iznenađenju prvenstva do sada. Nakon opjevanog raspada velike francuske reprezentacije na SP-u 2002. godine te potom Talijana na prošlom prvenstvu i Španjolskoj se dogodila ista stvar. Dapače, Španjolci su prvi svjetski prvaci u povijesti koji su na sljedećem prvenstvu izgubili prve dvije utakmice.

Jedna neviđeno dominantna reprezentacija, dvostruki europski prvaci i svjetski prvaci sa prošlog Mundijala pognute su glave napustili travnjak legendarne Marcane. Godinama su terorizirali suparničke momčadi bezbrojnim dodavnjima i rekordnim posjedom lopte, ali ih je dostigao na zub vremena. Pritom mislimo na starost samih igrača koliko i na određenu zastarjelost takvog sustava igre.

– Igrali smo s entuzijazmom, ali nedostajalo nam je strasti da ostvarimo pobjedu. Vjerojatno je pošteno da smo ispali. Bili su bolji od nas – priznao je Del Bosque.

– Nismo bili uspješni u realizaciji. Moji su momci pokazali karakter, ali nismo imali sreće ispred gola. U dvije utakmice protiv Nizozemske i Čilea nismo postigli nijedan gol iz igre. Odigrali smo bolje u drugom poluvremenu, ali nismo bili dovoljno dobri da bi zabili – veli španjolski izbornik, pa zaključuje:

– Ovo nije vrijeme da donosimo zaključke o mojoj poziciji ili o ovim igračima. Moramo analizirati sve što se dogodilo i tek onda donijeti zaključke koji će biti korisni za reprezentaciju.

Australija na korak do iznenađenja

U susretu 2. kola B skupine svjetskog nogometnog prvenstva Nizozemska je na Beira Rio stadionu u Porto Alegreu pobijedila Australiju 3-2 i praktički osigurala plasman u osminu finala. Bila je to sjajna utakmica prepuna uzbuđenja i obrata s pet golova i nizom prilika. Nizozemci su vodili 1-0, Australci su potom okrenuli rezultat u vodstvo 2-1, da bi svjetski doprvaci s dva gola ipak iščupali pobjedu.

Sve je počelo u 20. minuta nakon solo-prodora Arjena Robbena. Nogometaš Bayerna je mogao i dodati svom suigraču, ali kao i uvijek, Robben je odlučio napraviti sve sam i sa 10-ak metara savladao je Ryana. Međutim, 70 sekundi poslije vidjeli smo najljepši trenutak svjetskog prvenstva. Jedno visoko ubacivanje Cahill je dočekao na volej i sa 15-ak metara iskosa zakucao loptu pod gredu. Gol u stilu Van Bastena i Leona Benka!

Australija je došla do zasluženog izjednačenja, s tim da su Australci do kraja poluvremena i nastavili s pritiskom i boljom igrom.

Nastavak je počeo u istom ritmu, pa je tako u 54. minuti Janmaat igrao rukom u svom šesnaestercu nakon ubacivanja Bozanića, a penal je za Australiju u pogodak pretvorio Jedinak. No, kao što je u prvom dijelu Nizozemska rekordno kratko uživala u vodstvu, tako je i Australija vodila samo četiri minute.

Nevjerojatnu podršku napravio je Davidson, zaboravio je izaći na ofsajd zamku, a Van Persie je taj poklon znao iskoristiti.

Ključni trenuci utakmice dogodili su se u 68. minuti. Australci su krenuli u kontru, Oar je bio sam na lijevoj strani, ali umjesto udarca odlučio se za dodavanje Leckieu. Međuti, napravio je to prejako, tako da je Leckie iz matne situacije pucao prsima. Nizozemski vratar se stigao vratiti i pokupiti tu loptu. U nastavku akcije Depay je opalio s 30 metara, a lopta je prošla kroz ruke Ryanu.

Nizozemska je, pak, upisala drugu pobjedu i praktički osigurala prolaz među šesnaest najboljih na Mundijalu. Recimo i da je Nizozemska po prvi puta, u povijesti, uspjela pobijediti Australiju. Bila je joj je za to potrebna četvrta međusobna utakmica.

RPŽ/JL/

Odgovori