Više od 2000 klizišta i 500 milijuna maraka štete u ZDK

P5162708

Za vrijeme posjete općinama Zeničko-dobojskog kantona koje su pogođene katastrofalnim poplavama zapovjednik Federalnog štaba civilne zaštite Jerko Ivanković-Lijanović razgovarao je s premijerom ZDK Munibom Husejnagićem i naglasio da će se Federalni štab civilne zaštite nastaviti pomagati općinama u ZDK. – Sada je važno naći načina da se ugroženim građanima nadoknade štete koje su nastale nakon ove prirodne nesreće – pojasnio je Lijanović u izjavi za agenciju Fena.

Na sastanku je istaknuto da je Vlada FbiH rebalansom proračuna izdvojila deset milijuna KM za pomoć ugroženim područjima. Također, deset milijuna KM civilne zaštite, koji su ranije bili namijenjeni za kupovinu traktora, raspodijeljeno je za nadoknadu štete za prirodnu nesreću.

Ivanković-Lijanović upoznao je sudionike sastanka o računu Vlade FBiH i pripremi zakona o formiranju fonda kojim se žele osigurati sredstva za nadoknadu šteta ua područja pogođena prirodnom nesrećom. – Sve to u cilju da se animira donatore, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Bit ćemo i u budućnosti uz građane koji su pretrpjeli štete sve dok se njihove štete značajnije ne nadoknade i onima koji su izgubili domove ne osiguramo nove – podvukao je Ivanković-Lijanović.

Premijer Husejnagić izjavio je kako je u njegovom kantonu registrirano više od dvije tisuće klizišta, a prema prvim procjenama nastala šteta se procjenjuje na petsto milijuna KM.  – Ovo su preliminarni rezultati i oni nisu točni, ali to se procjenjuje jer je mnogo klizišta. Uništeno je mnogo komunalne infrastrukture kako puteva, tako i vodovoda i kanalizacija te gospodarskih subjekata – rekao je premijer.

Zapovjednik Federalnog štaba civilne zaštite Ivanković-Lijanović jučer je posjetio općine Žepče, Zavidovići i Maglaj. 


RPŽ/Fena

Odgovori