17 mogućih cjepiva protiv koronavirusa testira se na ljudima

U tijeku je testiranje na ljudima sedamnaest mogućih cjepiva protiv koronavirusa, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Najviše je uznapredovalo kliničko ispitivanje cjepiva koje razvija britansko sveučilište Oxford, objavila je ta organizacija UN-a na kraju dvodnevne konferencije o istraživanjima koronavirusa.

SZO navodi da ostaje optimističan čak i ako klinička ispitivanja koja su sada u tijeku ne urode plodom.

– Imamo široki raspon uz četiri različite vrste cjepiva, kazala je Ana Maria Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U potrazi za cjepivom protiv koronavirusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih tvari.

Cjepivo AZD1222 Oxforda prvo je koje je ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja što znači testiranje velikih razmjera na velikom uzorku ljudi kako bi se utvrdilo je li cjepivo učinkovito i sigurno odnosno izaziva li nuspojave.

Još pet tvari je u drugoj fazi kliničkog istraživanja u kojima se njihovo djelovanje proučava na manjem broju bolesnika kako bi se vidjelo ima li učinka.

U prvoj fazi klinička se istraživanja provode na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar.

Klinička istraživanja cjepiva traju u Njemačkoj, uključujući u tvrtkama Biontech u Mainzu i u CureVacu u Tuebingenu.

Nije poznato hoće li cjepivo biti na raspolaganju do kraja godine čemu se nada glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan.

Obično treba 10 do 15 godina za razvoj cjepiva no globalno širenje virusa potaknulo je bezbrojne znanstvenike i farmaceutske tvrtke na napore bez presedana u potrazi za cjepivom.

RPŽ/Hina/HRT